President Jovenel Moïse werd in juni 2021 doodgeschoten in zijn eigen huis.
2016 Getty Images

Hoofdverdachte van moord op Haïtiaanse president na twee jaar op de vlucht opgepakt

In Haïti is een van de hoofdverdachten van de moord op president Jovenel Moïse opgepakt. De man wordt ervan verdacht de moordenaars te hebben ingehuurd. Moïse werd twee jaar geleden vermoord. Sindsdien verkeert het land in grote chaos.

Joseph Badio werd donderdag opgepakt in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij de parkeerplaats van een supermarkt verliet. Hij was meer dan twee jaar op de vlucht.

Badio, een voormalige medewerker van het ministerie van Justitie, wordt ervan verdacht de moordenaars van Moïse te hebben ingehuurd. Hij wordt beschuldigd van moord, poging tot moord en een gewapende overval.

President Jovenel Moïse werd in juni 2021 vermoord in zijn eigen huis. Een groep Colombiaanse huurlingen vuurde 12 kogels op hem af.

In juni werd in de VS een Haïtiaans-Chileense zakenman tot levenslang veroordeeld voor zijn rol in de moord. Hij zou de Colombiaanse huurlingen aan wapens hebben geholpen. In de VS staan nog minstens 10 andere verdachten terecht. In Haïti zijn meer dan 40 verdachten opgepakt, onder wie 18 Colombiaanse huurlingen en een andere hoofdverdachte.

Politieke crisis en bendegeweld

Sinds de moord verkeert Haïti in een diepe politieke crisis. Tot op vandaag is er nog altijd geen nieuwe president verkozen. Premier Ariel Henry is waarnemend president. Het land heeft ook steeds meer te kampen met bendegeweld.

Eerder deze maand stemde de VN-Veiligheidsraad ermee in om een internationale troepenmacht naar Haïti te sturen om de veiligheidsdiensten bij te staan in hun strijd tegen de bendes. Die zal door Kenia geleid worden. Een datum is nog niet bekend.

Meest gelezen