Media

Interview tussen Piers Morgan en Bassem Youssef gaat viraal: ‘Je hebt net Israël met IS vergeleken!’

Een vraaggesprek tussen de Britse talkshowhost Piers Morgan en de Egyptische satirische comedian Bassem Youssef is viraal gegaan op sociale media. Youssef zette met bijtende spot in de verf hoe achteloos er wordt omgesprongen met debatten over de dodentol in het conflict.

ndl

Voor zijn Uncensored-show op het Britse TalkTV had Piers Morgan de Egyptische presentator en satirische comedian Bassem Youssef uitgenodigd. De Engelse journalist was geïnteresseerd in Youssefs standpunt over het conflict in Israël en de Gazastrook, als Arabier met een Palestijnse vrouw en schoonfamilie in Gaza. ‘Ach, je weet hoe dramatisch die Palestijnen kunnen zijn’, stak Youssef van wal. ‘Ze schreeuwen de hele tijd: Israël vermoordt ons! Maar ze sterven nooit. Het zijn erg moeilijke mensen om te doden. Dat weet ik, want ik ben met eentje getrouwd.’

Morgan wist al snel welk vlees hij in de kuip had. ‘Ik zie dat je donkere humor gebruikt’, verduidelijkte de presentator. ‘Nee, ik meen het’, reageerde Youssef met uitgestreken gezicht. "Ik heb geprobeerd om haar om te leggen, maar ze gebruikt onze kinderen als menselijk schild."

Het is voor dit soort bijtende humor dat Youssef bekend staat. De voormalige hartchirurg begon tijdens de Egyptische revolutie met een satirische talkshow op Youtube, waarin hij ook de machthebbers op de korrel nam. De show trok wekelijks 30 miljoen kijkers, maar het regime kon er niet om lachen, waarop Youssef naar de VS vluchtte. Daar werd hij al snel omschreven als de "Jon Stewart van het Midden-Oosten", naar de voormalige presentator van het Amerikaanse The Daily Show.

In het gesprek, dat op Youtube in twee dagen tijd al meer dan 14 miljoen views verzamelde, vroeg Morgan aan Youssef om "ernstig te zijn" over het onderwerp. De Egyptenaar ging op sarcastische toon door op een interview dat Morgan eerder afnam van de Amerikaanse politieke commentator Ben Shapiro. "Hij zei dat Israël zo veel mogelijk sons of bitches van Hamas moest doden zodat dit nooit meer kon gebeuren. Wat een briljante oplossing! De vraag is: hoeveel sons of bitches moeten we nog vermoorden? Want nu zitten we al aan 3.500, waarvan een derde kinderen."

Youssef gebruikte het interview om in de verf te zetten hoe sommige commentatoren mensenlevens achteloos in de weegschaal leggen om te bepalen wat een "proportionele reactie" is. Morgan vroeg dan maar aan Youssef, een Egyptenaar met Palestijnse (schoon)familie, wat hij zou doen mocht hij Israël zijn. "Zo veel mogelijk mensen vermoorden als de wereld mij toelaat", reageerde de comedian, waarna hij de vraag terugkaatste. "Het is niet mijn job om vragen te beantwoorden", zei Morgan, "enkel om ze te stellen."

Onthoofde baby"s

Youssef ontwikkelde in het vraaggesprek een aantal tekenende gedachte-experimenten. "Ik veroordeel Hamas volledig, maar laten we ons eens inbeelden hoe de situatie zou zijn in een wereld zonder Hamas. En laten we die wereld … de Westelijke Jordaanoever noemen." Daar zwaait immers niet Hamas, maar de PLO van president Mahmoud Abbas de plak. "Sinds de bezetting van de Westelijke Jordaanoever zijn daar al 7.000 Palestijnen gedood. Hoe leg je dat uit?"

Youssef liet Morgan ook toegeven dat het een deel van de Israëlische strategie was om door bombardementen de Gazaanse bevolking op te zetten tegen Hamas. "Organisaties als IS terroriseren ook bevolkingen zodat ze zich tegen hun overheid keren. Je hebt net Israël met IS vergeleken, Piers!"

De satirist nam Morgan nog op de korrel omdat hij in zijn talkshow mee het (onbevestigde) gerucht had verspreid dat Hamas bij zijn inval op 7 oktober 40 Israëlische baby"s had onthoofd. "Dat heb ik nooit gezegd", reageerde Morgan stellig. Op sociale media duiken inmiddels montages op van de bewuste clip waarin Morgan zei: "Ik kreeg het moeilijk toen ik berichten zag over veertig vermoorde baby"s, waarvan sommige onthoofd werden." Op X schrijft Morgan nu dat die clip zijn punt net ondersteunt. "Ik heb nooit gezegd dat er 40 onthoofd zijn."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In Gaza zou de dodentol sinds het begin van het conflict op 3.500 staan. Aan Israëlische zijde zijn al minstens 1.400 slachtoffers gevallen. Hamas zou volgens het Israëlische leger nog zo"n 200 mensen gegijzeld houden. De Israëlische troepen maken zich op voor een grondoffensief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer