Een slachtoffer met assen die (waarschijnlijk) niet van haar moeder zijn
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Politie treft 189 rottende lichamen aan in uitvaartcentrum in VS: "Ook bewijs dat families verkeerde assen ontvingen" 

In een uitvaartcentrum in de Verenigde Staten heeft de politie begin oktober 189 rottende lichamen teruggevonden. Het bedrijf "Return to Nature" biedt "groene begrafenissen" aan, zonder chemicaliën en met biologisch afbreekbare kisten. Er duikt nu ook bewijs op dat er geknoeid is met de assen van crematies. "De assen zijn niet van mijn papa", getuigt een slachtoffer.

"Keer terug naar de natuur." Het is niet alleen de naam van het begrafeniscentrum in de VS, maar ook de belofte die ze maken aan hun klanten: een crematie zonder chemicaliën en een "milieuvriendelijke uitvaart".

Maar in een klein gebouw in Colorado, dat eigendom was van het bedrijf, deed de politie een erg lugubere ontdekking. Ze troffen er 189 lichamen aan in een gevorderde staat van ontbinding.

"Groene begrafenissen"

Volgens de wet moeten in Colorado zogenoemde "groene begrafenissen" binnen de 24 uur plaatsvinden. Daar namen ze het bij "Return to Nature" duidelijk niet zo nauw mee. Joyce Pavetti, een buurtbewoner van 73, stoorde zich de laatste weken aan de stank. "Maar we gingen er gewoon van uit dat het een dood dier was", vertelt ze aan AP.

Worden bij een begrafenis chemicaliën gebruikt? 

Ja, in beperkte mate. Crematoria gebruiken doorgaans aardgas of diesel om de oven op temperatuur te houden en ontstekingsmiddelen als brandbare gel. Ook luchtreinigingssystemen kunnen chemicaliën gebruiken om de emissies te zuiveren. 

Bij een traditionele begrafenis kunnen de lichamen van overledenen worden gebalsemd met chemicaliën om ontbinding te vertragen en het lichaam te conserveren voor begrafenis of lijkschouwing.

Het gebruik van chemicaliën bij begrafenissen is sterk gereguleerd.

Bedrijven die groene begrafenissen aanbieden, proberen het gebruik van chemicaliën tot een minimum te beperken. Het uitvaartcentrum "Return to Nature" biedt begrafenissen van niet-gebalsemde lichamen in biologisch afbreekbare kisten, lijkwaden of "helemaal niets", aldus de website.

Wanpraktijken bij crematies

Verschillende families die een beroep deden op de diensten van het bedrijf voor de uitvaart van hun geliefden, zijn nu erg ongerust. Ze vrezen dat de restanten van hun geliefden zich tussen de ontbindende lijken bevinden, en dus niet begraven zijn.

In dit gebouw trof de politie de 189 lichamen aan
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Die vrees blijkt deels terecht te zijn. Dat getuigen betrokkenen aan het Amerikaanse persagentschap AP. Wesley Ford overleed in april dit jaar. Zijn partner Stephanie liet de crematie uitvoeren door Return to Nature. Toen ze hoorde van de grimmige ontdekking liet ze haar dochter, die arts is, de assen bestuderen. "Deze assen zijn niet van papa", zei ze tegen haar moeder.

Ook andere families komen met soortgelijke verhalen. Bijna allemaal ontvingen ze geen certificaat of identificatielabel na de crematie. Volgens kenners worden die meestal wel gegeven om te verzekeren dat de crematies authentiek zijn.

De politie onderzoekt de zaak nu, maar er werden nog geen aanhoudingen verricht. De families blijven achter met heel wat twijfels en schuldgevoelens.

"De laatste wens van mijn moeder was dat haar overblijfselen zouden worden verstrooid op een plek waar ze van hield, niet wegrotten in een gebouw," zei Tanya Wilson, die haar moeder er liet cremeren. 

Meest gelezen