Oorlog tussen Israël en Hamas: de “Elon Musk-versie” van X profiteert van de massale verspreiders van desinformatie

Volgens een nieuw rapport geeft het huidige X-platform (het voormalige Twitter) veel ruimte aan de belangrijkste verspreiders van desinformatie. Ze worden zelfs betaald voor hun misleidende activiteiten.

Waarom is dit belangrijk?

Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over het nieuwe moderatiebeleid op X sinds de komst van Elon Musk. Ze vrezen dat deze nieuwe versie van het platform meer ruimte zou bieden aan misleidende informatie, complottheorieën en schadelijke inhoud. Het lijkt tot op heden moeilijk om hen ongelijk te geven.

De essentie:  De "superverspreiders van desinformatie" op X met betrekking tot Israël en Hamas zijn grotendeels Premium-accounts, volgens het analysebedrijf NewsGuard.

  • Ze betalen het platform om aanzienlijk meer zichtbaarheid te krijgen, waardoor ze objectief valse informatie over het conflict op grote schaal kunnen verspreiden.
    • Hun informatie wordt "miljoenen keren bekeken door X-gebruikers, mede als gevolg van wijzigingen die Musk aan het platform heeft aangebracht", meldt NewsGuard
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer