Aanslag Brussel

Minister Van Quickenborne neemt ontslag in nasleep terreuraanslag: ‘Er is onaanvaardbare fout gemaakt met dramatische gevolgen’

© BELGA

Naar aanleiding van de terreuraanslag van maandagavond gaf minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vanavond een persconferentie waarin hij onverwachts zijn ontslag heeft aangekondigd. ‘Er is een grove, onaanvaardbare fout gemaakt met dramatische gevolgen.’

kma nc blg

In het onderzoek naar de terreuraanslag van maandagavond, waarbij twee Zweden om het leven zijn gekomen, is er ‘bijkomende belangrijke informatie’ opgedoken, zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in een persconferentie.

Er is aan het licht gekomen dat Tunesië vorig jaar op 15 augustus om de uitlevering vroeg van Abdesalem Lassoued, de man die maandag een aanslag pleegde, aldus de minister. ‘Dat uitleveringsverzoek is door FOD Justitie overgemaakt aan het Brusselse parket. De bevoegde magistraat heeft daar geen gevolg aan gegeven. Daardoor is het blijven liggen. Dat is een individuele fout. Een grove, onaanvaardbare fout met dramatische gevolgen. Ook al is het een individuele fout, wil ik toch mijn politieke verantwoordelijkheid nemen. Ik neem ontslag.’

Na zijn verklaring vertrok de zichtbaar aangeslagen Van Quickenborne meteen. Journalisten mochten geen vragen stellen. Het is nog niet duidelijk wie zijn opvolger zal zijn.

‘Uit het oog verloren’

‘De oorzaak is een jammerlijke samenloop van omstandigheden’, vulde de procureur-generaal van Brussel Johan Delmulle aan op de persconferentie. ‘We hebben nagekeken op het parket van Brussel wat er fout is gelopen bij de behandeling van de vraag tot uitlevering. Die vraag werd in september 2022 ontvangen door het parket en is daar onbehandeld gebleven. In dat jaar waren er 31 vergelijkbare dossiers. En dit is het enige dat na ontvangst niet werd behandeld. Het dossier werd uit het oog verloren.’

Met zijn ontslag verdwijnt een van de absolute sterkhouders van Open VLD van de laatste decennia uit de Vivaldi-regering. Hij maakte deel uit van verschillende federale regeringen en is al meer dan tien jaar (titelvoerend) burgemeester in Kortrijk.

Lange staat van dienst

Van Quickenborne werd in 2012 burgemeester van zijn thuisstad Kortrijk. In oktober 2020 trad hij toe tot de regering-De Croo, waar hij vicepremier en minister van Justitie en Noordzee werd. Als minister van Justitie voerde hij de strijd tegen de drugscriminaliteit op, maar die strijd deed hem ook in het vizier van het drugsmilieu belanden.

Zo werd in september 2022 aan zijn woning een auto met Nederlandse nummerplaat aangetroffen met daarin kalasjnikovs, vuurwapens en twee flessen met benzine. Die vondst leidde naar vier Nederlandse mannen uit het drugsmilieu. Zij werden verdacht van een poging tot ontvoering van Van Quickenborne. Op 23 en 25 september 2022 werden alle vier mannen door de Nederlandse politie in Den Haag en Leidschendam aangehouden. Van Quickenborne moest met zijn gezin onderduiken en kreeg verhoogde beveiliging.

In augustus 2023 was er een incident waarbij gasten op het verjaardagsfeest van Van Quickenborne urineerden tegen een politiecombi die ter beveiliging voor zijn woonst stond. Van Quickenborne zei nadien dat hij niet op de hoogte was van dat plasincident, maar uit beelden bleek nadien dat de minister later diezelfde avond zelf ook, samen met een andere gast, naar buiten kwam. De minister leunt op die beelden achterover en doet alsof hij gaat plassen. Daarna kijken Van Quickenborne en zijn gast naar de gsm van de minister en lachen ze. De minister bleef nadien ontkennen dat hij op de hoogte was van het gedrag van zijn gasten.