Dit is de “grove fout” waardoor Van Quickenborne ontslag neemt als minister van Justitie

“Er is een grove, onaanvaardbare fout gemaakt met dramatische gevolgen.” Zo kondigde Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn ontslag als minister van Justitie aan. Dit weten we al over die fout.

Laurence Torck & Dirk Coosemans

Er is aan het licht gekomen dat Tunesië vorig jaar in augustus al om de uitlevering heeft gevraagd van Abdesalem Lassoued, de man die maandag een aanslag pleegde in Brussel.

“Deze ochtend om negen uur heb ik vastgesteld dat er een uitleveringsverzoek is geweest van Tunesië. Het uitleveringsverzoek is overgemaakt aan het parket, maar het is daar blijven liggen. Dat is een individuele, grove en onaanvaardbare fout. Ik wens mijn politieke verantwoordelijkheid te nemen en neem ontslag als minister”, zei Van Quickenborne vrijdag.

LEES OOK. Wat de veiligheidsdiensten niét zagen, zagen buren wél: hoe dader aanslag van zorgzame stiefvader uitgroeide tot fanatiekeling die zelfs kloeg over snoepjes

Het verzoek tot uitlevering van Tunesië was gericht aan het Brussels parket. Ze vroegen de uitlevering van Abdesalem L. omdat ze hem wilden vervolgen voor ontsnapping, brandstichting en vernieling. Hij zou uit een gevangenis in Tunesië ontsnapt zijn en het Tunesisch gerecht wilde hem daarvoor vervolgen. België levert niet uit voor ontsnapping maar wel voor brandstichting en vernieling. Hij moest dus uitgeleverd worden maar het dossier werd “vergeten” en Tunesië kreeg geen antwoord van ons land.

De ontslagnemende minister zegt zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen voor die “onaanvaardbare fout” en heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij ontslag neemt als minister van Justitie.

“Ik zoek geen uitvluchten of excuses. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om dit te doen. De nieuwe informatie van het parket treft mij in het hart omdat ik mijn uiterste best gedaan heb om Justitie beter te maken. Ik heb deze informatie overgemaakt aan de eerste minister: ik heb medegedeeld dat ik mijn ontslag neem als minister van Justitie”, aldus Van Quickenborne nog.

Het Brusselse parket geeft nog geen reactie op de mededeling van de ontslagnemende minister van Justitie.“Momenteel geven we geen reactie”, zegt woordvoerder Martin François. “Het is nog te vroeg. Mogelijk in de loop van de avond.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer