Bart Dewaele

Politiek reageert op ontslag van minister Van Quickenborne: "Het siert hem dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt"

Vanuit de politiek stromen de reacties binnen over het ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Op X, het voormalige Twitter, klinkt bij collega-politici vooral veel lof voor de keuze van Van Quickenborne "om zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen".Ā 

De minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft tijdens een persconferentie zijn ontslag aangekondigd. Bij het parket is een fout gemaakt in het dossier rond de dader van de terreuraanslag van maandag.Ā Blijkt dat er op 15 augustus 2022 al een uitleveringsverzoek van TunesiĆ« was voor de dader, maar dat de bevoegde magistraat daar geen gevolg aan heeft gegeven.Ā 

"Dat is een individuele fout, dat is een grove fout, dat is een onaanvaardbare fout. Het is een fout met dramatische gevolgen. (...) Ook al is dit het werk van een individuele, onafhankelijke magistraat, toch wil ik mijn politieke verantwoordelijkheid nemen voor deze onaanvaardbare fout", zegt Van Quickenborne tijdens de persconferentie.

"Politieke moed"

Vanuit de politiek komt veel reactie. "Respect voor zijn politieke moed", reageert premier en partijgenoot Alexander De Croo op X, het voormalige Twitter. De Croo laat ook weten dat hij morgen een kernkabinet samenroept "om volledige klaarheid te scheppen".

Met het vertrek van Van Quickenborne verliest de partij een kopstuk, terwijl het in de peilingen bijzonder slecht gaat. Maar ontslag was de enige juiste beslissing, vindt Open VLD-politicus Bart Somers. "We zitten vandaag met onze partij in heel moeilijk vaarwater. Ons hele democratische bestel wordt heen en weer geschud. Hoe slagen we erin om mensen opnieuw zekerheid te geven? Als dan zoiets gebeurt (het nieuws dat Tunesiƫ om de uitlevering van de terrorist had gevraagd,red.), maakt dat de zaken niet eenvoudiger. In dat perspectief is het belangrijk dat Vincent op een juiste manier reageert."

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageert op X: "Als minister van Justitie heeft Vincent Van Quickenborne hard gewerkt om justitie sneller, kordater en rechtvaardiger te maken. Ik respecteer zijn beslissing. Samen met Alexander De CrooĀ en de leden van de kern zullen we verder duidelijkheid scheppen."

Bij minister Petra De Sutter (Groen) klinkt niets dan lof. "Met oprechte dank voor de goede, jarenlange samenwerking, Vincent Van Quickenborne.Ā Team Justitie verliest een gedreven kapitein en de regering verliest een sterke vicepremier", schrijft ze op X.Ā 

"Dit is een onaanvaardbare kemel van justitie met heel zware gevolgen", schrijft Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. "Het siert Vincent Van Quickenborne dat hij, zonder persoonlijke fout, zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat is moedig en tegenwoordig zeldzaam in de politiek."

Ook bij Tom Ongena (Open VLD), zijn partijvoorzitter, klinkt veel lof voor de keuze van Van Quickenborne. "Een zware fout van een magistraat heeft het leven gekost van twee onschuldige burgers. Alle respect voor Vincent Van Quickenborne om zonder aarzeling zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen. Hij mag terecht trots zijn op het werk dat hij als minister van Justitie heeft verricht."

Harde reacties

Maar er klinken ook harde reacties. Voor Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) moet er feller opgetreden worden. "Dat minister Van Quickenborne zijn verantwoordelijkheid neemt is evident, maar dat ontslaat de regering niet van verantwoording aan het parlement. Mijn verzoek is ingediend om de premier zo snel mogelijk naar het parlement te vorderen", schrijft ze.Ā 

In een persbericht laat de partijvoorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken weten dat dit "de enige logische conclusie is". "Het is duidelijk dat er ontzettend veel cruciale fouten zijn gemaakt die de aanslag mee mogelijk hebben gemaakt. Het falen van de Belgische staat heeft levens gekost. Belangrijker nog: zolang het roer niet drastisch omgegooid wordt, kan dit opnieuw gebeuren. Met het ontslag van Van Quickenborne is die dreiging niet van de baan."

Waarover gaat dit?

Maandagavond heeft een man in centrum Brussel twee Zweedse voetbalsupporters doodgeschoten. De dader was een Tunesiƫr van 45 jaar oud. Hij had in 2019 asiel aangevraagd in ons land, maar die aanvraag werd afgewezen. Hij kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten, maar verdween later van de radar.

Meest gelezen