Direct naar artikelinhoud
NieuwsAanslag Brussel

Lassoued moest straf van 26 jaar uitzitten in Tunesië voor twee moordpogingen

Tunesiër Abdesalam Lassoued.Beeld rv

Minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft vanavond ontslag genomen omdat een uitleveringsverzoek vanuit Tunesië op het Brusselse parket is blijven liggen. Tunesië vroeg de uitlevering van Abdeslam Lassoued, omdat hij in zijn thuisland een gevangenisstraf van 26 jaar moest uitzitten voor twee pogingen tot moord. Dat vernam De Morgen uit betrouwbare bron.

Rond 19 uur vanavond riep Van Quickenborne de pers bijeen voor een onverwachte persconferentie. Van Quickenborne kondigde daar plots aan dat hij ontslag neemt als minister van Justitie. Hij heeft vanochtend ontdekt dat er op het parket van Brussel “een grove fout” is gemaakt. “Een fout met dramatische gevolgen”, zei Van Quickenborne. “Ook al was dit een beslissing van een individuele magistraat, toch ben ik politiek verantwoordelijk.”

In de zomer van 2022 vroeg Tunesië om de uitlevering van Abdeslam Lassoued. Hij is de dader van de moordaanslag van maandag en verbleef illegaal in ons land. Het uitleveringsverzoek voor Lassoued is op 1 september 2022 door de FOD Justitie overgemaakt aan het parket van Brussel. Maar er gebeurde door een administratieve vergissing niets mee. Het dossier is simpelweg blijven liggen. Om een idee te geven: bij het parket van Brussel zijn in 2022 31 dossiers binnengekomen, die soortgelijk zijn aan dat van Lassoued.

“Dit is het enige van die 31 dat na ontvangst niet verder werd afgehandeld”, legde Johan Delmulle, procureur-generaal bij het Brusselse parket op de persconferentie uit. “Ik kan niet anders dan concluderen dat de enige oorzaak een jammerlijke samenloop van omstandigheden is, waarbij het dossier te wachten werd gelegd en uit het oog werd verloren.”

Nu blijkt dat Tunesië zijn uitlevering vroeg, omdat Lassoued in zijn thuisland een gevangenisstraf van 26 jaar, 8 maanden en 2 dagen moest uitzitten. Justitie beschikt over drie arresten tegen de man uit 2005. Lassoued werd daarin veroordeeld voor twee pogingen tot moord, alsook voor openbare dronkenschap. Dat zegt een bron binnen Justitie aan De Morgen. De veroordelingen van toen gaan - voor de duidelijkheid - niet over feiten van terrorisme.

Lassoued zou vanaf 2002 hebben vastgezeten in Tunesië. Maar in de nacht van 15 op 16 januari 2011 ontsnapte hij uit de gevangenis samen met andere gedetineerden, waarna hij aan een reis naar Europa begon. Nadien zou hij zich in Italië volgens de krant Corriere della Sera wel aangesloten hebben bij Ansar Al-Sharia. Dat is een terreurgroep die in 2013 een aanslag pleegde in de Tunesische badplaats Sousse en in hetzelfde jaar trouw zwoer aan Al Qaida.

Werkdruk

Volgens Het Nieuwsblad vroeg Tunesië aan België om Lassoueds uitlevering niet enkel wegens ontsnapping, maar ook voor brandstichting en vernieling. België levert niet uit voor ontsnapping, maar wel voor brandstichting en vernieling. Het uitleveringsverzoek zou er gekomen zijn nadat ons land zelf informatie doorspeelde over Lassoued aan Tunesië.

Opmerkelijk is dat het verzoek er in 2022 kwam nadat de Belgische veiligheidsdiensten informatie hadden doorgespeeld aan Tunesië. Dat zou gebeurd zijn na een tip dat Lassoued een in Tunesië veroordeelde crimineel was

Door een administratie fout is aan het Tunesische verzoek dus geen gevolg gegeven. De magistraat die in de fout ging, zou voor het overige een degelijke reputatie hebben. Over de werkdruk bij het Brusselse parket en het gebrek aan personeel is ondertussen al veel gezegd.

In september trok procureur des Konings Tim De Wolf (51), de hoogste baas van het Brussels parket, in een interview met Het Laatste Nieuws nog zwaar aan de alarmbel. De hoofdstad kampt met zware problemen rond drugs in de treinstations en schietpartijen door bendes. Tegelijk is er bij het parket een personeelsgebrek, waardoor het gedwongen is om bij kleinere misdrijven niet snel te vervolgen.

“We zijn genoodzaakt om scherpere keuzes te maken in ons vervolgingsbeleid”, zei De Wolf. “Zo hangt onze reactie nu een stuk af van antecedenten van verdachten en de plaats waar het misdrijf plaatsvond. Ons beleid is in de ene wijk strenger dan in de andere. We kunnen geen grote engagementen meer aangaan en alles vervolgen. We zijn op een punt gekomen dat we als parket maatwerk moeten leveren.”

In de zomer van 2022 was het personeelstekort nog niet zo nijpend als nu. De Wolf klaagde over een tekort van 24 magistraten op een kader dat voorzien is voor 119. De bezetting van het parket bedroeg op 1 september vorig jaar 102 magistraten op 119. Dat het dossier van Lassoued niet is opgevolgd, zou puur te wijten zijn aan een menselijke vergissing.