© rr

Gevluchte ex-bewaakster uit Noord-Korea onthult hoe gruwelijk het eraan toe gaat in de concentratiekampen

Lim Hye-jin was pas 20 toen ze als bewaakster de meest vreselijke dingen moest aanschouwen in Noord-Koreaanse concentratiekampen. Ondertussen heeft de vrouw het tirannieke regime gelukkig kunnen ontvluchten. Maar de zaken die ze in Noord-Korea heeft gezien en meegemaakt blijven voor altijd op haar netvlies gebrand.

evg

Zo herinnert de vrouw zich nog goed hoe ze als twintigjarige verplicht werd om naar de onthoofding van twee broers te kijken. De broers hadden een poging ondernomen om het concentratiekamp waar ze verbleven te ontsnappen, maar werden gevat. De onthoofding gold als een waarschuwing voor de andere gevangenen. “De gevangenen moesten ook stenen naar hen gooien,” getuigt Lim. “Ik heb dagenlang niets kunnen eten, zo getraumatiseerd was ik door die vreselijke gebeurtenis.”

Staatsvijanden

Het was slechts één van de vele gruwelijkheden die ze tijdens haar zeven jaar als bewaakster heeft meegemaakt: van routinemoorden tot folteringen en verkrachtingen. “Ik herinner me nog hoe een vrouw volledig naakt in brand gezet werd...”, aldus Lim. Op haar 17de werd Kim Hye-jin als bewaakster naar Camp 12 gestuurd, een kamp dichtbij de Chinese grens waar Noord-Koreaanse dissidenten naar verbannen werden. Alle gevangenen werden beschouwden als ‘staatsvijanden’.

Ratten en slangen vangen uit hongersnood

De vele gevangenen zijn helemaal misvormd door de honger en bikkelharde arbeid in ijskoude bossen en mijnen. Ze moesten zeven dagen per week werken: om 5u ’s ochtends werden ze gewekt om vervolgens 16 uur aan een stuk als slaven op velden en in fabrieken te werken. Hongerige gevangenen probeerden vaak slangen en ratten te vangen om ze vervolgens op te eten. Ook aten ze uit noodzaak vaak varkensvoer.

Ongewenste zwangerschappen

En wanneer vrouwen zwanger raakten als gevolg van de vele verkrachtingen moesten ze ofwel abortus plegen of, als de zwangerschap al te ver gevorderd was, werd de baby doodgeslagen of levend begraven. In sommige gevallen werden de vrouwen ook gedood met een dodelijke injectie...

Vermoed wordt dat er zo’n 200.000 mensen gevangen zitten in dergelijke kampen. Al wordt het bestaan hiervan ontkend door het Noord-Koreaanse regime van Kim Jong-un. “Men zei ons dat deze mensen vreselijke dingen gedaan hadden. Ondertussen weet ik dat het gewone mensen waren zoals jij en ik. Het regime zag hen echter niet meer als mensen, maar als dieren”n besluit Lim.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer