Fluvius daagt weigeraars van digitale meter voor de rechter: kan dat jou ook overkomen? En wat riskeer je dan?

Netbeheerder Fluvius heeft een hardnekkige weigeraar van een digitale meter voor de rechtbank gesleept. Het is de eerste keer dat het die stap neemt. Wat riskeert de persoon in kwestie? En kan dit iedereen die weigert overkomen? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen.

Anton Goegebeur en Wim Verhaert

Waarom trekt Fluvius naar de rechter?

Circa 1 procent weigert een digitale meter voor elektriciteit of aardgas. Sinds met de uitrol is begonnen in 2019 heeft Fluvius altijd geprobeerd met brieven en overredingskracht die klanten te overtuigen. Sinds dit jaar treedt de netbeheerder strenger op, en hanteert het een hele procedure om toch een digitale meter te kunnen installeren. De laatste stap daarbij is een zaak voor de rechtbank.

Dat is nu voor het eerst gebeurd. “Er werd één rechtszaak opgestart, voor de rechtbank van eerste aanleg”, zegt woordvoerder Björn Verdoodt. Fluvius vraagt de toepassing van de regelgeving en dus de plaatsing van de digitale meter bij de weigeraar. Een uitspraak zou pas in de eerste maanden van 2024 volgen.

Kan dit iedereen overkomen?

Dan moet je al een heel hardnekkige weigeraar zijn. Weigeraars krijgen sinds dit jaar zogenaamde laatstekansbrieven. Via een aangetekend schrijven wordt weigeraars nadrukkelijk uitgelegd dat de digitale meter verplicht is. De voorbije maanden werden er zo’n 8.584 brieven verstuurd. Het gaat om mensen die de voorbije jaren niet positief reageerden op een oproep.

Dergelijke brieven hebben volgens Fluvius een positief effect. Heel wat mensen laten alsnog een digitale meter plaatsen. Blijft een reactie uit, dan gaat het dossier naar de ‘Cel weigeringen’ van de netbeheerder. Die slaagt erin om 73 procent van de klanten die opgebeld worden alsnog te overtuigen.

Blijven weigeren? Dan volgt een eerste ingebrekestelling, dat is op dit moment al 22 keer gebeurd. Daarna komt een tweede ingebrekestelling, dit maar door een advocaat. Momenteel zijn er zo drie. De finale stap is een rechtszaak.

Mag ik dan niet weigeren?

Voor alle duidelijkheid: iedereen krijgt uiteindelijk een digitale meter. Enkel wie zonnepanelen liggen heeft die voor 2021 werden geplaatst, kan nog uitstel krijgen tot 2025. Dat geldt niet voor zonnepanelen ouder dan 15 jaar.

Elektrosensitiviteit is overigens geen geldige reden om de digitale meter te weigeren. Er is immers een bekabelde digitale elektriciteitsmeter met een externe antenne beschikbaar sinds begin dit jaar. Een bekabelde digitale gasmeter volgt in 2024.

Waarom is een digitale meter nodig?

“Een digitale meter is verplicht in Vlaanderen. Het is essentieel om de energietransitie, de omslag naar hernieuwbare en duurzaam gebruik van energie, mogelijk te maken”, zegt Björn Verdoodt, woordvoerder van Fluvius. “Afgelopen winter hebben we gezien dat mensen met een digitale meter konden besparen op hun gasverbruik. Ze kunnen alles veel gedetailleerder opvolgen dan bij een mechanische meter. Een digitale meter laat ook toe om de energie die je opwekt via zonnepanelen nauwgezet te volgen. Zo kan je energie goed inzetten in je dagelijks leven, maar weet je ook hoeveel je met het net deelt en kan je eventueel aan energiedelen doen.”

Wat riskeert de weigeraar?

Over een mogelijke sanctie is het gissen. Indien de rechter Fluvius gelijk geeft dan zal de weigeraar de gerechtskosten moeten betalen en een digitale meter moeten laten installeren. Blijft hij weigeren dan zou Fluvius met een deurwaarder en slotenmaker kunnen langsgaan.

Waarom weigeren mensen een digitale meter?

Ook dat is niet duidelijk. Vermoedelijk willen sommige eigenaars van zonnepanelen zo lang mogelijk gebruikmaken van de terugdraaiende teller. Bij de installatie van een digitale meter verdwijnt die. Mogelijk speelt ook een vrees voor straling en zijn sommigen heel terughoudend in het ingaan op officiële communicatie tout court.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer