Francken vertelt waarvoor aanvaller machete bekend stond bij politie

© BLG

De dader van de aanslag in Charleroi, een illegale Algerijn, werd door plaatsgebrek nooit opgesloten in een gesloten centrum. Pijnlijk voor de centrumrechtse regering die van een “kordaat terugkeerbeleid” een speerpunt maakte.

san

De dader van de aanslag in Charleroi had al twee ­bevelen gekregen om het grondgebied te verlaten en had eigenlijk opgesloten moeten worden in een gesloten terugkeercentrum. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) leek zich gisteren voor alle camera’s te verontschuldigen: “ik heb heel weinig plaatsen in de gesloten centra, dus moet ik voorrang geven aan de illegalen van wie ik weet dat ik ze het land uit krijg.”

Gekend bij politie

Francken reageerde in De Ochtend op Radio 1 ook op de geruchten dat de aanvaller bekend was bij het gerecht.

'Dat is niet waar', stelt Francken. 'Hij heeft een blanco strafblad. Het enige waarvoor hij gekend is, is voor het wisselen van zijn busabonnement met zijn broer. En hij werd ooit betrapt op het bezit van hasj of andere drugs.' Die feiten werden allemaal geseponeerd.

'Hij was totaal niet gekend voor terroristische doeleinden', aldus de staatssecretaris.

”Frustrerend”

Het mea culpa van Francken is logisch. Onder zijn toezien werd een “kordaat terugkeerbeleid” als apart punt opgenomen in het federaal regeerakkoord. Dat plaatsgebrek er dan toch voor zorgde dat de dader van de aanslag vrij rondliep in België, zorgt voor gezichts­verlies bij ­Francken en de ­federale regering. “Je moet mij niet zeggen dat er nog altijd tienduizenden illegalen rondlopen in België, dat weet ik goed ­genoeg. Dat is heel frustrerend voor mij, maar ook zeker voor mijn diensten en de politie. “Ik kan ook niet op twee jaar recht­trekken wat op ­dertig jaar is scheef­gegroeid”, verdedigde ­Francken zich nog. Hij trekt straks ook naar de regering met een plan om de capaciteit van de centra voor gedwongen terugkeer te verdubbelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen