Hoe een “vergetelheid” van een omstreden magistraat uiteindelijk eindigde met een dodelijke aanslag

“Er is een grove, onaanvaardbare fout gemaakt met dramatische gevolgen.” Zo kondigde Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn ontslag als minister van Justitie aan. Ons land “vergat” in augustus 2022 om Abdesalem Lassoued (45) uit te leveren aan Tunesië, waar hij een jarenlange celstraf moest uitzitten voor moordpoging en andere criminele feiten.

Dirk Coosemans Pieter Huyberechts Laurence Torck Hannes Heynderickx Yves Barbieux

Het verzoek tot uitlevering van Tunesië kwam er nadat ons land in juni enkele vragen aan dat land had gesteld over de persoon van Lassoued. In juni 2022 werd hij opgemerkt aan een Brusselse moskee waar hij “verdachte handelingen stelde”. Het verontruste de veiligheidsdiensten in ons land en de vraag van de Belgen alarmeerde ook de Tunesische justitie.

Want Abdesalem Lassoued werd door zijn thuisland gezocht omdat hij in beroep veroordeeld was voor een dubbele moordpoging. Hij belandde daarvoor in 2011 in de gevangenis maar kon ontsnappen tijdens de protesten van de zogenaamde Arabische Lente. Tijdens zijn ontsnapping stichtte Lassoued brand en richtte hij vernielingen aan, en voor die feiten zou Tunesië hem opnieuw willen vervolgen.

“Grove en onaanvaardbare fout”

In dat land moest de man bovendien nog een straf van 26 jaar en 8 maanden cel uitzitten. Tunesië stelde de vraag tot uitlevering in augustus 2022 maar het dossier werd “vergeten” door het Brussels parket en Tunesië en er gebeurde niks. De dramatische gevolgen van die “vergetelheid” zijn inmiddels gekend. Maandagavond schoot hij aan het Saincteletteplein twee Zweedse voetbalsupporters dood en verwondde een derde. Als de man was uitgeleverd, was de aanslag niet gebeurd, dat daagde vrijdagavond ook bij Van Quickenborne.

“Vanochtend (vrijdagochtend, red.) om negen uur heb ik vastgesteld dat er een uitleveringsverzoek is geweest van Tunesië”, zei de justitieminister vrijdagavond op zijn persconferentie. Het uitleveringsverzoek is overgemaakt aan het parket, maar het is daar blijven liggen. Dat is een individuele, grove en onaanvaardbare fout. Ik wens mijn politieke verantwoordelijkheid te nemen en neem ontslag als minister.”

Johan Delmulle, procureur-generaal van Brussel, legde tijdens de persconferentie uit dat vorig jaar 31 soortgelijke dossiers door het parket van Brussel werden ontvangen. “Dit is het enige van die 31 dat na ontvangst niet verder werd afgehandeld”,klonk het. “Ik kan niet anders dan concluderen dat de enige oorzaak een jammerlijke samenloop van omstandigheden is, waarbij het dossier te wachten werd gelegd en uit het oog werd verloren.”

Seksschandaal

Volgens onze informatie zou de magistraat bij het Brusselse parket die het dossier vergat, geen onbesproken figuur zijn. Er liep ooit een onderzoek tegen hem omdat hij betrokken was in een seksschandaal. Het dossier werd geklasseerd, maar hij kon die smet nooit afschudden. “Hij was niet incompetent. Maar ook geen sterk figuur”, zegt men ons. De magistraat zou ooit ook het bekende fraudedossier Beaulieu onderzocht hebben. Het dossier heeft ettelijke maanden onaangeroerd in de gang voor zijn bureau gelegen. De zaak is uiteindelijk op niks uitgedraaid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer