Nog nooit kwamen er zoveel nieuwe logies bij in ons lands als vorig jaar: “Gevolg van controleacties”

Er zijn sinds begin dit jaar 120 overnachtingsplaatsen per maand aangemeld als logies in Vlaanderen. In een normaal jaar zijn er dat gemiddeld 80. “Het gevolg van controleacties”, zegt Toerisme Vlaanderen.

Koen Baumers

Wie een huis of appartement wil verhuren via platformen als Airbnb, moet die aanmelden bij de Vlaamse overheid. Er zijn bovendien regels rond brandveiligheid, hygiëne, vergunningen en verzekeringen. Bij de lancering van het nieuwe logiesdecreet in 2017 waren er 20.403 toeristische logies, nu zijn dat er 28.403.

Opvallend: sinds begin dit jaar zijn er al 2.000 extra, tegenover gemiddeld 1.000 per jaar in de jaren voordien. Dat komt deels omdat er in één klap 588 jeugdverblijven bijkwamen, die voordien onder een andere noemer vielen. Maar zelfs zonder die jeugdverblijven ligt het aantal aanmeldingen de helft hoger dan anders.

“In 2023 waren er meer steekproeven en specifieke controleacties dan de vorige jaren”, zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. “Die kwamen niet zelden in de media aan bod, wat mogelijk meer logiesuitbaters ertoe heeft aangezet om zich in regel te stellen.”

Festivalcontroles

Zo controleerde Toerisme Vlaanderen afgelopen zomer specifiek in de omgeving van festivalterreinen. Er werden logiesgegevens opgevraagd bij boekingsplatformen als Airbnb, Booking.com en Belvilla en vervolgens meer dan zeshonderd logies gecontroleerd. Zes op de tien bleken in orde: ze waren aangemeld én er was een brandveiligheidsattest.

Rond Boom (Tomorrowland) werden 137 van de 269 logies offline gehaald en nog eens 23 pas na controle aangemeld. In Dessel (Graspop) gingen 12 van de 23 gecontroleerde plaatsen dicht omdat ze niet in orde waren.

Ook de stad Brugge heeft iemand in dienst die geregeld op websites als Airbnb controleert welke overnachtingsplaatsen er worden aangeboden en of die allemaal aangemeld zijn. In Brugge gelden wel bijkomende regels ten opzichte van de rest van Vlaanderen.

Nog strenger in Brussel

Het Brussels Gewest bindt intussen de strijd aan met de wildgroei aan aangeboden overnachtingsplaatsen. Die leggen een te grote druk op de woningmarkt, zegt de regering. Er gelden nu al strengere procedures dan in Vlaanderen, waardoor veel uitbaters de officiële registratie overslaan. Er liggen nu plannen op tafel die de voorwaarden licht versoepelen, maar wel de controles en sancties verzwaren.

New York gaat nog enkele stappen verder: verhuurders moeten zelf aanwezig zijn in het pand dat ze verhuren. Volgens Airbnb gaat het daarom om een “de facto verbod”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer