Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt vraag van de week: “Ik gebruikte ChatGPT voor een brief aan mijn lief, wat als ze erachter komt?"

Wat als je niet goed bent met woorden en een brief aan je vriendin dan maar door een chatbot laat schrijven? Wat als je bang bent dat de waarheid aan het licht komt? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast "Vraag het aan Rika". “Wat hier vooral uit spreekt, is een totaal gebrek aan moed om echt uit te spreken wat je voelt.”

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" een vraag van een luisteraar. De antwoorden worden gebundeld in de podcast "Vraag het aan Rika".

De vraag van Jacques: “Ik schreef een brief voor mijn vriendin niet zelf. Wat als het uitkomt?”

Jacques (53) heeft sinds vier jaar een latrelatie. “Ik verblijf vaker bij haar dan zij bij mij: ze woont in een groot huis met een tuin, en ik op een appartementje. Het is bij haar ook leuker en gezelliger ingericht. Mijn vriendin kookt fantastisch, heeft het huis altijd aan de kant en ik voel me er altijd welkom.”

“Ik geef toe dat ik niet altijd het zonnetje in huis ben. Ik heb een ochtendhumeur - wat ik niet probeer uit te werken op haar - en ben daardoor in de ochtend zwijgzaam. Ik lees dan de krant, en bekijk de beursberichten. Ik weet dat ze dat niet zo leuk vindt, maar omdat ze er weinig over zei, deed ik het toch. Vorige week kregen we er ruzie over. Mijn vriendin verweet me haar huis als een hotel te zien, mijn voeten er onder tafel te steken, en de brompot van dienst te zijn.”

“Ik wilde het goedmaken, kocht bloemen en schreef een brief. Maar omdat ik niet zo goed ben met woorden, liet ik, op aanraden van mijn zoon, de brief door ChatGPT maken. Mijn vriendin kon moeilijk geloven dat ik de brief schreef. Ik heb er niet op gereageerd, maar ben bang dat ze het gaat uitzoeken. Wat moet ik doen?”

BELUISTER - Rika Ponnet beantwoordt de vraag van Jacques:

Het antwoord van Rika Ponnet: “Grijp dit aan als een nieuwe kans, en beken dat je het moeilijk hebt om je emoties te uiten”

“Ik begrijp dat niet iedereen over een groot literair talent beschikt, maar daar gaat het eigenlijk niet over” reageert Rika Ponnet. “Wat Jacques doet, beschouw ik als een vorm van liegen: pretenderen dat je een tekst geschreven hebt, die niet de jouwe is.”

Ook al komen je woorden er onbeholpen uit: dan zijn ze tenminste authentiek

“Wat hier vooral ook uit spreekt, is een totaal gebrek aan moed om echt uit te spreken wat je voelt. Ook al komen je woorden er onbeholpen uit: dan zijn ze tenminste authentiek.”

“Het gaat ook over moeite doen. Ik denk dan spontaan aan de bloemen en pralines die je in baanwinkels of op de luchthaven kan kopen: snel nog iets kopen en het dan afgeven.” Iets lief wordt dan soms iets laf.

Een ochtendhumeur? “Lever wat meer inspanning”

“Eigenlijk is dit een prachtige gelegenheid voor Jacques om naar zijn vriendin te verwoorden dat zijn emoties uiten niet makkelijk is. Dat ochtendhumeur vind ik daar ook een voorbeeld van. Mij interesseert ook wat hem precies een ochtendhumeur bezorgt. Je kan traag op gang komen, maar écht slechtgezind zijn en daar de andere het slachtoffer van maken? Ik vind dat je dan wat meer inspanning moet leveren.”

“Achter je krant wegduiken en de andere ‘s ochtends negeren: dat is ook een gebrek aan moeite doen. Vooral omdat zij wél zoveel moeite doet.”

“Jacques profiteert ook van dat fijne kader”, zegt Rika. “Hij is met zijn gat in de boter gevallen, en heeft er weinig moeite mee dat zij alles faciliteert. Gelukkig heeft zij wel de moed om aan te geven dat het voor even kan, maar niet voor de hele tijd.”

Kan het nog goedkomen?

Hoe moeten ze samen verder? “Jacques moet bekennen dat hij iets gedaan heeft wat niet oké is. Hij kan aangeven dat de brief wel voor een stukje weergeeft wat hij denkt, maar dat hij achteraf beseft heeft dat dat niet oprecht was. Dat is een moeilijke bekentenis, maar zo is er misschien wel nog een kans. De boodschap is dus vooral om oprechter met elkaar te handelen.”

Meest gelezen