© Shutterstock

Energieverslindend huis daalt in waarde in Vlaanderen, maar in Wallonië nog lang niet

Het energielabel wordt steeds bepalender voor de prijs van een huis, zo schrijft De tijd op basis van een analyse van de mediaanvraagprijzen per vierkante meter door het vastgoeddataplatform Realo.

mtm
Bron: BELGA

Sinds de invoering van de renovatieplicht in Vlaanderen begin dit jaar worden energieverslindende huizen goedkoper te koop aangeboden, terwijl de vraagprijzen van de energiezuinigste nog licht stijgen, zo blijkt.

Voor Vlaamse huizen met de beste energielabels A of B wordt aan het einde van het derde kwartaal 4,1 procent meer gevraagd dan eind vorig jaar. Dat contrasteert fel met de prijsontwikkeling van energieverslindende huizen met de epc-labels E en F, die respectievelijk 1,2 en 2,1 procent goedkoper worden aangeboden. Wie in Vlaanderen een woning met label E of F koopt, moet die verplicht binnen vijf jaar renoveren tot minstens een label D.

Omdat kandidaat-kopers harder kunnen onderhandelen over de prijs van energieverslindende woningen ligt de uiteindelijke verkoopprijs soms een stuk onder de vraagprijs.

In Wallonië, waar geen renovatieplicht bestaat, is geen sprake van lagere vraagprijzen, integendeel. De meest energieverslindende huizen worden er nog bijna 4 procent duurder te koop aangeboden. De Waalse energiezuinige huizen stijgen wel dubbel zoveel in prijs als de energieverslindende.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer