Direct naar artikelinhoud
NieuwsAfricaMuseum

Tentoonstelling in AfricaMuseum gaat al na enkele dagen dicht: ‘Dit is niet iets dat je ongefilterd kunt tonen’

Het AfricaMuseum in Tervuren.Beeld BELGAIMAGE

Enkele dagen nadat de tijdelijke tentoonstelling My name is No-Body op 15 oktober in het AfricaMuseum de deuren opende, gingen die deze week alweer dicht. De expo toonde een selectie van beelden uit de Belgische koloniale periode die de in ons land verblijvende Burundese fotojournalist en vluchteling Teddy Mazina (51) opdiepte uit de archieven van het Tervuurse museum zelf.

“De tentoonstelling is niet stopgezet, maar enkel nog te bezoeken onder begeleiding door de artiest zelf of van een gids”, zegt algemeen directeur Bart Ouvry van het AfricaMuseum. “Teddy Mazina heeft als activist koloniale beelden uit ons eigen archief opgediept en daar commentaren bij geprojecteerd. Het zijn vrij rauwe beelden, en we wilden niet wachten tot er klachten kwamen. We deden dit op eigen initiatief, want dit is niet iets dat je ongefilterd kunt tonen. Ons beleid is dat we alles willen tonen, maar altijd met context.” En dus blijven de metersgrote witte deuren op verdieping -2 van het museum gewoon dicht.

Met een aan de tentoonstelling verbonden videoproject confronteerde Mazina de bezoeker, voor zover die binnen kan, met de wijze waarop Europeanen tijdens de koloniale periode Afrikanen afbeeldden. Met de nadruk op “absolute verschillen, radicaal anders-zijn en als onvolledige wezens, van lichamen zonder subjecten”.

In een vorige fototentoonstelling, Human Zoo, toonde Mazina beelden van nagebouwde Afrikaanse dorpen tijdens wereldtentoonstellingen, eind 19de en begin vorige eeuw, her en der in Europa. Het huidige AfricaMuseum dankt zijn ontstaan aan een tijdelijke tentoonstelling die in 1897 de deuren opende als koloniaal luik van de wereldtentoonstelling in Brussel. De drijvende kracht was toen koning Leopold II.

In 2018 heropende het AfricaMuseum de deuren na een grondige renovatie en vernieuwing, met een eigentijdsere blik op het koloniale verleden. Toch kwam er nog geregeld kritiek. Zo ging de vernieuwing lang niet ver genoeg volgens een panel experts van de VN, die het museum in 2019 bezocht.

Bart Ouvry, directeur van het AfricaMuseum.Beeld Wouter Van Vooren

De tentoonstelling My name is No-Body was bedoeld als een van de projecten waarmee het museum het eigen 125-jarige bestaan glans wou bijzetten. De tentoonstelling loopt volgens de eigen affichering nog tot 11 november, maar dus achter gesloten deuren. Naast die gesloten deur staat een waarschuwing op de muur: “Het museum is er zich van bewust dat de afbeeldingen en woorden die gebruikt worden in deze tentoonstelling schokkend of beledigend kunnen zijn. De keuze ervan maakt deel uit van de werkwijze van kunstenaar Teddy Mazina en van zijn project rond deconstructie van stereotypes vervat in het discours van de fototheek over de koloniale tijd. Deze beelden en woorden geven geenszins de huidige visie van het AfricaMuseum weer.”

Het AfricaMuseum heeft nu tijdelijke openingen van de tentoonstelling, onder meer op zondag 29 oktober en zondag 12 november. Teddy Mazina zal dan volgens Ouvry eigenhandig begeleiden.