Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Chinees schip mogelijk verantwoordelijke voor beschadiging gaspijp tussen Finland en Estland

Foto van een patrouilleboot in de buurt van waar de pijpleiding werd beschadigd.Beeld AFP

De Finnen verdenken een Chinees schip van het beschadigen van een gaspijpleiding tussen Finland en Estland. Dat blijkt uit een verklaring van het Finse Nationale Onderzoeksbureau.

De Balticconnector, de pijpleiding die gas tussen Finland en de Baltische staten vervoert, raakte half oktober beschadigd. Hierdoor moest de gastoevoer worden afgesloten. Ook twee telecommunicatiekabels in de nabijheid van de pijp raakten beschadigd. Een van deze kabels loopt van Zweden naar Estland.

Volgens het Onderzoeksbureau voer het schip NewNew Polar Bear, dat onder de vlag van Hongkong opereert, bij de beschadigde plek op het moment dat de druk in de pijp wegviel. “We zullen samenwerken met de Chinese autoriteiten om de mogelijke betrokkenheid van het schip te achterhalen”, aldus een woordvoerder.

Het schip NewNew Polar Bear is een containerschip dat via de noordelijke zeeroute tussen China en Europa vaart. Een Russisch nucleair aangedreven vrachtschip was op het moment van de beschadiging ook in de buurt, zo blijkt uit door persbureau Reuters gecontroleerde scheepsdata.

De regering van Estland zei vrijdag dat het zeker is dat de pijp door menselijke activiteit is beschadigd, maar dat het onzeker is of het gaat om een bewuste sabotageactie of een ongeluk. Eerder lieten Finland en Estland al weten dat de beschadiging was veroorzaakt door een ‘externe factor’.

Lees ook 

Lek in gasleiding tussen Finland en Estland is ‘waarschijnlijk het gevolg van activiteit van buitenaf’, ook explosie waargenomen

Hulp van de Navo

Het incident vergroot de zorgen over de veiligheid van de energie-infrastructuur in de noordelijke regio. Nadat het lek werd ontdekt, schakelde Finland de hulp van de Navo in. Ook werd de bewaking van vitale infrastructuur – olie- en gaspijpleidingen en energiecentrales – in Finland en Noorwegen opgeschroefd.

Het technisch onderzoek naar de beschadiging van de Balticconnector is deze week afgerond. Duikers vonden onder meer een ‘zwaar object’ op de zeebodem nabij de beschadigde pijp. Het onderzoeksteam wil het object uit zee halen om te kijken of het iets te maken kan hebben met de beschadiging.

Vorig jaar september werden elders in de Oostzee drie Nord Stream-gaspijpleidingen met explosieven gesaboteerd en buiten werking gesteld. De beschadigde delen lagen net buiten de territoriale wateren van Zweden en Denemarken. Het is tot nu toe een mysterie wie erachter zit. Er zijn aanwijzingen dat een team Oekraïense duikers de operatie uitvoerde.

Lees ook

CIA meldde België dat Oekraïne mogelijk Nord Stream saboteerde

De 77 kilometer lange Balticconnector ligt op de zeebodem van de Finse Golf, die bij de Oostzee hoort, en loopt van het Finse Inkoo naar Paldiski in Estland. Het oostelijke deel van dit door veel schepen gebruikte watergebied ligt in Rusland. De pijpleiding is sinds 2020 in bedrijf en vervoert gas in beide richtingen, afhankelijk van vraag en aanbod. Het herstelwerk zal enkele maanden in beslag nemen.