© Belga

COLUMN. “Geldtransporten van paar duizend euro gaan in pantserwagens, maar lading cocaïne van half miljard steken we in simpele vrachtwagen”

Was het amateurisme? Was het onverschilligheid? Of grenzeloze naïviteit? Wat het ook was, iemand vond het dinsdagavond een goed plan om een paar douaniers zomaar op pad te sturen met een cocaïnelading van een half miljard euro. In een eenvoudige vrachtwagen, begeleid door de sympathieke vrienden van Luk Alloo van de wegpolitie.

Joris van der Aa

Met alle respect voor de vrienden van Luk Alloo, maar het profiel van een lid van de federale wegpolitie is niet het profiel van een gewapende rambo. De gemiddelde agent van de wegpolitie controleert te zwaar geladen vrachtwagens, controleert rij- en rusttijden of confronteert automobilisten met hun wangedrag in het verkeer. En om het spannend te houden, durven agenten van de wegpolitie al eens de achtervolging in te zetten op verdachte voertuigen.

LEES OOK. Op weg om in beslag genomen cocaïne terug te stelen? Politie rijdt gewapend commando klem vlak bij douaneloods in Antwerpen

De Bims

De gemiddelde agent van de wegpolitie heeft niet het profiel van een rambo, om de confrontatie aan te gaan met triggerhappy soldatenuit de ‘Bims’, zoals de Amsterdamse buitenwijk De Bijlmer in het milieu wordt genoemd. Maar het zijn wel die soldaten uit de Bims die steeds vaker in Antwerpen opduiken. Is het niet om huizen te beschieten of vuurwerk tot ontploffing te brengen, dan is het wel om grote ladingen drugs uit te halen. Dat die jongens uit de buitenwijken van Rotterdam of Amsterdam van een ander kaliber zijn dan onze eigen boeven, kan je aan die 17-jarige jongen uit Antwerpen vragen van wie oor en vingers werden afgesneden omdat er een paar honderd kilo coke waren gestolen uit de opslagplaats die moest worden bewaakt.

De douane en de federale politie namen dinsdag een gigantische berg cocaïne in beslag van naar schatting 10.000 kilo. De straatwaarde van die berg moet ergens rond de 500 miljoen euro liggen. De groothandelswaarde ligt wat lager, maar 200 miljoen euro is voor veel criminelen toch een bedrag waar ze een moord voor zouden begaan. Zeker zo’n arme drommel uit deBims. Bij politiediensten was dinsdag al informatie binnengekomen dat de organisatie die deze miljoenenlading was kwijtgeraakt, weleens zou durven proberen om (een deel van) de lading met geweld te recupereren. Die bezorgdheid, zo zou later die avond blijken, bleek terecht.

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. “Help ons, we worden gevolgd”: hoe douane nipt ontsnapte aan confrontatie met zwaargewapende drugscriminelen

Allah, Jaweh en God danken

De veiligheidsdiensten beslisten om de onderschepte lading cocaïne over te brengen naar een loods in Kalmthout, omdat de container met sojameel niet uitgeladen mocht worden op de kaai zelf. Bij de criminelen, die de lading wellicht via gps-trackers konden volgen, ontstond daardoor de idee dat de lading niet in beslag was genomen, maar door andere criminelen werd gestolen. En vanaf dat moment ontstond er een scenario uit de film Bad Boys I. De eigenaar van de tien ton coke stuurde zijn leger uit de Bims naar Kalmthout om zijn handelswaar terug te stelen.

Het Amsterdamse commando kwam te laat in Kalmthout. De lading drugs was onderweg naar Antwerpen, om opgeslagen te worden in een loods van de douane. Ondanks het feit dat er een miljoenenlading moest worden vervoerd, ondanks de aanwijzingen dat er mogelijk een gewapende raid op til was, vond iemand het goed om een paar douaniers op pad te sturen, begeleid door agenten van de federale wegpolitie.

Voor geldtransporten van een paar duizend euro zetten we gepantserde wagens in, begeleid door gewapende agenten, maar voor een drugslading van een half miljard euro vervoeren we in een simpele oplegger met een container. De douaniers die dinsdagavond als een schietschijf op pad gestuurd werden, mogen Allah, Jahweh en God danken dat er in Antwerpen altijd een ploeg van het Snelle Responsteam op de baan is. En minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) mag blij zijn dat terrorist Abdesalem Lassoued alle aandacht opeist. Want hoe de douane in de vuurlinie van de drugsmaffia wordt gezet, is eigenlijk een echte schande.

LEES OOK. Vakbonden douane eisen betere wapens en meer personeel: “Garandeer veiligheid van douaniers”

Quizvraag

Als afsluiter opnieuw een klein beetje promotie voor Operatie Kerk, het jongste boek van Walter Van Steenbrugge, onze favoriete nationale en internationale strafpleiter, voorvechter van de fundamentele mensenrechten en tevens begenadigd fictieschrijver en kasteelbewoner. Helaas mochten we afgelopen week geen enkel correct antwoord ontvangen op de vraag ‘Waar liggen de geheime documenten van grootschalig kindermisbruik in de Kerk verstopt?’. Ook het antwoord van mevrouw C. Mussche uit Merelbeke, die meent dat de documenten “op de brandstapel” werden gegooid, kunnen we niet goedkeuren. Daarom een nieuwe quizvraag: ‘Waarom heeft het Europees Hof de vordering van Meester Van Steenbrugge tegen de Heilige Stoel afgewezen?’ Uw antwoord naar joris.vanderaa@gazetvanantwerpen.be en u maakt kans op het meesterwerk van Walter Van Steenbrugge.

LEES OOK. Vernietiging van enorme Antwerpse cocaïnevangst gestart

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER