Waarom de geviseerde magistraat het dossier van terrorist nooit in handen kreeg

Bij zijn ontslag vrijdagavond viseerde Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een Brusselse magistraat, die het dossier-Lassoued nooit uit zijn kast haalde. Uit goede bron vernemen we dat de man in kwestie, vrijdag net zestig geworden, het dossier ongewild nooit in handen had. Het stak … in een verkeerde kast.

Pieter Huyberechts

Zestig jaar oud. De betrokken magistraat had vrijdag heel wat te vieren. Het werd echter een vreselijke dag voor de man, al meer dan drie decennia werkzaam op het Brussels parket. Een zestiger die, klinkt het, niets liever doet dan in stilte aan dossiers werken. De internationale uitleveringsverzoeken bekijken, is deel van zijn takenpakket.

De hele dag werd hij volgens onze informatie op de rooster gelegd door zijn baas, de Brusselse procureur des Konings Tim De Wolf, en diens overste, procureur-generaal Johan Delmulle. Alle alarmbellen waren donderdagavond en vrijdagochtend afgegaan. Er was maar één agendapunt: hoe kon het dat hij het dossier van de Tunesiër Abdesalem Lassoued (45) nooit behandelde. In dat dossier zat de info dat de man die maandagavond twee Zweden doodschoot en een derde zwaar verwondde, al jaren gezocht werd. Omdat hij in 2005 betrokken was bij twee moordpogingen alsook in 2011, in de nasleep van de Arabische Lente, ontsnapte en het ruime sop richting Europa koos. Eerst via Italië en via een omweg naar Zweden ook naar ons land.

Abdesalem Lassoued had in Tunesië nog bijna 27 jaar cel openstaan.

Expert terrorismepreventie

De magistraat in kwestie, nota bene ooit voor de Verenigde Naties werkzaam als expert terrorismepreventie, moest toegeven dat er vanuit het parket nooit enige actie werd ondernomen om het uitleveringsverzoek - op vraag van de Tunesiërs - deftig uit te werken en Lassoued te traceren.

Pijnlijk: van de 31 gelijkaardige internationale vragen dat jaar bleef er eentje liggen: dat van de latere schutter. Een hoge bron stelt de geviseerde magistraat het dossier zelf echter nooit fysiek in zijn bureau heeft gehad. Door een interne administratieve fout lag het dossier in een andere kast. Een kast waar het dossier nog meer stof vergaarde. Het was een spookdossier, pijnlijk onaangeroerd.

Ook FOD Justitie in vizier

De affaire noopte Van Quickenborne vrijdagavond tot ontslag. Hij sprak van een grove fout van een magistraat. Navraag bij verschillende bronnen leert dat ook de FOD Justitie - wars van de eventuele rol van de politie die later vandaag wordt uitgeklaard - niet vrijuit gaat. Het is immers de FOD Justitie die bij dergelijke vragen de eerste viool speelt. Het is de FOD Justitie dat het Brussels parket aanmaant om de kwalificaties van de uitlevering - dubbele moordpoging onder andere - te bekijken. De kwalificatie “ontsnapping” bijvoorbeeld voldoet niet om iemand op te pakken en uit te leveren aan Tunesië.

Op geen enkel moment, klinkt het, hebben de “eveneens structureel onderbemande diensten” opnieuw contact gezocht met de magistraat in kwestie. Alle info was voorhanden maar er was nadien nooit nog communicatie tussen FOD Justitie en Brussels parket over de kwestie. Er was enkel een kast, ergens in een hoekje, met een dossier onder een dikke laag stof.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer