Nieuwe elementen in zaak-Lassoued: Politie kon niets aanvangen met ‘red notice’ van Interpol

© belga

Abdesalem Lassoued, de man die verantwoordelijk is voor de terreuraanslag van afgelopen maandag in Brussel, kreeg ‘red notice’ bij Interpol Tunesië, maar ons land kon daar niet mee verder, omdat ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar is in ons land.

Peter De Lobel

Er blijven nieuwe elementen opduiken in de zaak rond Abdesalem Lassoued, die maandag twee Zweedse voetbalsupporters doodschoot en een derde persoon zwaar verwondde. Op 1 juli 2022 stuurde Interpol Tunesië namelijk een zogenaamde ‘red notice’. Daarbij werd aan de Belgische federale politie gevraagd om de man op te pakken, omdat hij in Tunesië ontsnapt was uit de gevangenis. Dat meldde Business AM vanmiddag en wordt bevestigd op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Probleem was dat men in ons land niet meteen verder kon met die ‘red notice’ van Interpol Tunesië. Ontsnappen uit de gevangenis is in ons land immers niet strafbaar. Toch niet indien er bij zo’n ontsnapping geen nieuwe feiten gepleegd worden. ‘Er was dus geen formele rechtsgrond om te handelen’, aldus de woordvoerder van minister Verlinden. ‘De federale politie heeft daarop tot drie keer aan Interpol Tunesië gevraagd of ze meer duidelijkheid konden verschaffen, maar daar is nooit antwoord op gekomen.’

Wat er wel gebeurde, is dat Tunesië enkele weken later, op 15 augustus, een uitleveringsverzoek indiende. Dat is het bewuste uitleveringsverzoek dat door de FOD Justitie werd overgemaakt aan het Brussels parket en daar zonder gevolg is blijven liggen. Dat de Tunesiërs uiteindelijk die weg kozen, via het gerecht, is niet zo verwonderlijk. Ze wisten nu dat Lassoued zich in ons land bevond en vroegen daarom om zijn uitlevering. In normale omstandigheden zou de bal terug bij de politie gekomen zijn als het parket de zaak zou hebben vastgepakt en daartoe de opdracht zou hebben gegeven, luidt het nog bij Verlinden. Wat dus niet gebeurde.

Vanmiddag om 15 uur komt het kernkabinet bijeen om zich verder over de zaak te buigen, ook het ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zal aan bod komen, maar diens vervanging is in de eerste plaats een Open VLD-aangelegenheid. Dat de procureur-generaal van Brussel en de commissaris-generaal van de federale politie op de kern aanwezig zullen zijn, geeft aan dat de regering nu echt elke steen wil omdraaien. De zenuwen binnen de Vivaldi-regering staan in ieder geval strakgespannen.