Ontbijten met Bart Somers (Open VLD): "Had dit voorkomen kunnen worden? Ik denk dat ze het heel grondig moeten onderzoeken"

Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1 van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat". Vandaag is Open VLD-kopstuk Bart Somers te gast. Een gesprek over het ontslag van Vincent Van Quickenborne en de nasleep van de terreuraanslag in Brussel. "Dit komt hard binnen." 

Bart Somers is Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en een van de kopstukken bij Open VLD. De liberalen verliezen met de minister van Justitie een sterkhouder, terwijl ze het al niet zo goed doen in de peilingen. Maar voor Somers was het de enige juiste optie. 

"Niet alleen wij zitten in moeilijk vaarwater, maar ons hele democratisch bestel wordt heen en weer geschud. Hoe slagen we er als politiek bestel in om mensen weer zekerheid te geven als dan zoiets gebeurt? Vanuit dat perspectief is het belangrijk dat iemand als Vincent op een juiste manier reageert op deze heel dramatische gebeurtenissen." 

Somers sluit niet uit dat er nog een ontslag kan volgen binnen de federale regering, na dat van partijgenoot Van Quickenborne. 

"Niets is uitgesloten, en men moet alles onderzoeken", vertelde Somers. Ik denk dat het belangrijk is dat een regering die zaak heel ernstig neemt. Mensen zijn er daadwerkelijk van in shock. Kan het zomaar dat iemand op straat hier zomaar twee mensen doodschiet?" 

"Wat is er gebeurd? Had dit voorkomen kunnen worden? Ik denk dat ze het heel grondig moeten onderzoeken. Voor de veiligheid van onze samenleving is dat heel belangrijk. Zijn er nog disfuncties geweest? Zijn er nog dingen die foutgelopen zijn?" 

BEKIJK - Het volledige gesprek met Bart Somers (Open VLD):

Videospeler inladen...

Meest gelezen