Zaterdag mocht een eerste hulpkonvooi vanuit Egypte Gaza binnenrijden. Maar er zal meer humanitaire hulp nodig zijn, veel meer.© EPA-EFE

Nog een grote bedreiging voor Gaza: mogelijke uitbraak van cholera

Humanitaire organisaties waarschuwen voor een nieuw gevaar voor de inwoners van Gaza. Als er geen internationale hulp wordt toegelaten dreigen er zich dodelijke ziektes als cholera te verspreiden.

mtm
Bron: Al Jazeera

De vier kinderen van Waseem Mushtaha gaan al bijna twee weken niet meer naar school. In plaats van wiskunde of aardrijkskunde, probeert Mushtaha zijn kinderen te leren hoe ze water moeten rantsoeneren.

Mushtaha is in Gaza actief als water- en sanitatiefunctionaris voor non-profitorganisatie Oxfam. Overal om hem heen ziet hij tekenen voor een dreigde catastrofe voor de volksgezondheid. “Mensen slapen op straat, in winkels, in moskeeën, in hun auto of op straat”, zegt hij. “Ondertussen zijn zowat alle hygiëneproducten verdwenen uit de weinige supermarkten die nog open zijn. Het water dat nog wordt verkocht door particulieren die kleine ontziltingsinstallaties op zonne-energie hebben, is in prijs verdubbeld sinds 7 oktober.”

Israël heeft na de dodelijke Hamas-aanval op het ‘The tribe of nova’-festival de waterleiding naar Gaza afgesloten, samen met de brandstof- en elektriciteitsvoorzieningen die de water- en rioolwaterzuiveringsinstallaties van stroom voorzien.

Zowel Oxfam als de Verenigde Naties hebben intussen al gewaarschuwd dat de ineenstorting van de water- en sanitaire voorzieningen in Gaza zal leiden tot uitbraken van cholera en andere dodelijke infectieziekten als er geen dringende humanitaire hulp wordt verleend. Volgens Oxfam wordt nu onbehandeld rioolwater in zee geloosd, terwijl vast afval ook in sommige straten terechtkomt naast lichamen die wachten om begraven te worden.

Ontziltingsinstallaties werken niet meer en gemeenten kunnen vanwege het stroomtekort geen water naar woonwijken pompen. Sommige mensen in Gaza zijn afhankelijk van zout kraantjeswater dat vervuild is met rioolwater en zeewater of zijn overgegaan op het drinken van zeewater. Anderen worden gedwongen om uit boerenputten te drinken.

Volgens de VN is er momenteel in Gaza slechts drie liter water per dag per persoon beschikbaar. Dat is om in alle behoeften te voorzien, inclusief drinken, wassen, koken en het doorspoelen van het toilet. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is tussen de 50 en 100 liter water per dag de aanbevolen hoeveelheid voor een persoon om aan zijn basisgezondheidsbehoeften te voldoen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer