Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdGezondheid

Hoelang ben ik besmettelijk? Al uw vragen over verkoudheden en infecties op een rij

Hoelang ben ik besmettelijk? Al uw vragen over verkoudheden en infecties op een rij
Beeld Rebecca Fertinel

In de gezellige herfst- en wintermaanden staat een legertje virussen paraat om ons lijf op allerlei manieren binnen te dringen, met gekuch, gesnotter en/of algehele malaise tot gevolg. Maar zijn uw klachten nu te wijten aan een stevige verkoudheid, of toch eerder aan een milde covid-infectie? Heeft uw krakend ademende koter griep of RSV? En hoelang geeft u uzelf of uw kroost huisarrest om niet de hele werkvloer of klas aan te steken? Deze snottergids maakt u wegwijs in enkele vaak voorkomende infectieziekten, hoe ze zich verspreiden, hoelang ze besmettelijk zijn en wat ertegen te doen valt.

Verkoudheid

Zijn de slijmvliezen van je neus en keel ontstoken, dan ben je verkouden. Een verkoudheid is eigenlijk een verzamelbak voor infecties door verschillende virussen. Vaak is een rhinovirus de boosdoener, maar ook adenovirussen en coronavirussen kunnen soortgelijke symptomen geven. Volwassenen krijgen twee à vier verkoudheden per jaar. Bij kinderen zijn dat er zes tot acht.

Griep

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, waarvan verschillende types bestaan. Influenza type A en B zijn de belangrijkste. De piek van het griepseizoen valt doorgaans rond januari en februari. In een doorsnee jaar raakt vijf à tien procent van de bevolking besmet.

Covid-19

De nieuwste aanwinst in luchtweginfectieland, veroorzaakt door het intussen maar al te bekende Sars-CoV-2 virus. Door een combinatie van de evolutie van het virus en onze beter getrainde afweer, verlopen besmettingen doorgaans milder dan in het begin van de pandemie. Hoe gevaarlijk het virus nog is, is niet exact te zeggen omdat we geen zicht meer hebben op het precieze aantal besmettingen en dus ook niet op de kans om bij besmetting in het ziekenhuis te belanden.

RSV

RSV wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus, dat vooral de diepere luchtwegen aantast. Dat kan vooral jonge kinderen ernstig ziek maken. “In de afgelopen decennia is echter duidelijk geworden dat RSV niet alleen bij kinderen ernstige aandoeningen kan veroorzaken”, zegt infectioloog Steven Callens (UZ Gent). “Ook bij personen ouder dan 50 jaar, die al lijden aan een chronische aandoening zoals longziekten, hartziekten of diabetes, kan RSV voor ernstige complicaties zorgen, die soms kritieke medische interventie vereisen.”

In ons land komen RSV-infecties doorgaans tussen begin oktober en eind maart voor, met piekmomenten rond half december.

Hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte treft vooral kinderen, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Enkele van de belangrijkste verwekkers zijn het coxsackievirus en enterovirus type 71. De ziekte is niet te verwarren met mond- en klauwzeer, een ziekte die bij vee voorkomt.