Ex-justitieminister Van Quickenborne kondigde vrijdagavond zijn ontslag aan.© BELGA

Dit riskeert de magistraat die Brusselse aanslagpleger niet liet uitleveren

“Een individuele fout, een grove fout, een onaanvaardbare fout, een fout met dramatische gevolgen.” Zo noemde Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vrijdagavond de nalatigheid van de magistraat die het dossier-Lassoued had laten liggen. Van Quickenborne zelf nam ontslag, maar wat riskeert de magistraat in kwestie eigenlijk?

mts

Het ontslag van Vincent Van Quickenborne als minister van Justitie kwam er nadat hij vrijdagochtend informatie had gekregen over Abdesalem Lassoued, de pleger van de aanslag in Brussel maandagavond. Op 15 augustus 2022 verzocht Tunesië ons land om Lassoued uit te leveren, maar dat verzoek werd nooit uitgevoerd. In 2022 werden in ons land dertig internationale uitleveringsverzoeken ingewilligd, maar eentje viel door de mazen van het net: uitgerekend dat van Abdesalem Lassoued.

Wat riskeert de magistraat die Van Quickenborne beschuldigde in zijn persconferentie? “Ik ben niet op de hoogte ben van alles wat er is gebeurd, maar als er wangedrag is geweest, zal er een disciplinair onderzoek komen”, zegt Pascale Monteiro Barreto, woordvoerder van de vakbond van magistraten, aan de Franstalige televisiezender RTL. “Over het algemeen zijn er twee soorten sancties: lichte sancties en zware sancties. Zware sancties kunnen gaan van schorsing en inkomensverlies tot ontslag, wat betekent dat de persoon in kwestie ook zijn status als magistraat en zijn pensioenrechten verliest.”

Monteiro Barreto vindt het ook belangrijk te benadrukken dat er procedures bestaan om fouten te bestraffen. “Mensen moeten niet geloven dat hier niets mee gebeurt”, zegt ze.

Van Quickenborne had het in zijn persconferentie over een grove individuele fout, maar daar is Monteiro Barreto het niet mee eens. Zij spreekt over een collectieve verantwoordelijkheid. “Het parket is één en ondeelbaar. Het is een beetje gemakkelijk om de schuld bij een individu te leggen”, besluit de woordvoerster aan RTL.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer