Wat een spektakel: Antwerp verliest drie punten (en Mandela Keita) na spectaculaire tweede helft tegen Charleroi

Charleroi-Antwerp was een match met twee gezichten. Drie kwartier slaapwandelvoetbal werden gevolgd door een spectaculaire tweede helft (3-2). Met scheidsrechter Wesli De Cremer als hoofdrolspeler en Charleroi als utieindelijke winnaar.

Yanko Beeckman

Mogelijk nog slechter nieuws dan de nederlaag: Antwerp zag op bezoek bij Charleroi halfweg de eerste helft Mandela Keita uitvallen. De kersverse Rode Duivel werd bij een duel met Ryota Morioka geraakt aan de knie en kon niet verder. De Great Old moet met enkele loodzware weken voor de boeg hopen dat de schade meevalt. Tot zijn wissel was Keita de beste man op het veld.

Opvallend: Van Bommel koos er niet voor om Keita te vervangen door Alhassan Yusuf, de enige centrale middenvelder op de bank. Hij bracht flankaavaller Gyrano Kerk in, waardoor er met Michel-Ange Balikwisha een aanvallend ingestelde speler bijkwam op het middenveld. Een keuze die toe te juichen viel – de wedstrijd zat volledig op slot – maar uiteindelijk weinig zoden aan de dijk bracht.

Buiten wat Bengaals vuur bij de aftrap leverde Charleroi-Antwerp voor rust bitter weinig om ons aan te verwarmen. Antwerp kwam niet verder dan een paar slappe schotjes van Ekkelenkamp en Muja en een misverstand tussen Marcq en Koffi waarvan Janssen bijna kon profiteren. Bij Charleroi van zijn kant kon Isaac Mbenza twee keer profiteren van slordigheden bij Kerk en Coulibaly, maar ook hij slaagde er niet in om te scoren.

Doelpuntenregen na rust

Dan bracht de tweede helft meer spektakel. Al na een minuut kreeg Antwerp via een kopbal van Janssen een goeie kans, maar het was de thuisploeg die de score opende. Na een knappe aanval op links zette Dragsnes goed voor tot bij de alleenstaande Stulic die de 1-0 maar moest binnenduwen. Antwerp in nesten.

Lang liet het antwoord echter niet op zich wachten. Nog geen vijf minuten later schilderde Alderweireld een crosspass perfect in de loop van de infiltrerende Ekkelenkamp. Die twijfelde niet en knalde de gelijkmaker keurig in de verste hoek. Een reactie die kon tellen.

Erop en erover, zou je dan denken. En na een razendsnelle counter en een daarop volgende kans voor Muja kwam Antwerp ook dicht bij de 1-2. Ware het niet dat VAR Lawrence Visser tijdens de Antwerpse tegenaanval had gezien dat een schot van Morioka enkele seconden eerder de arm van Vermeeren had geraakt in de zestien. Strafschop voor Charleroi. Ilaimaharitra zette zijn ploeg op voorsprong.

Van Bommel voelde dat er iets moest gebeuren en voerde met een kwartier op de klok een driedubbele wissel door. Ejuke, Ilenikhena en Yusuf kwamen in de ploeg voor Ekkelenkamp, Wijndal en de eerder ingevallen Kerk. Een gouden wissel, want nog geen minuut na de vervanging maakte de Great Old gelijk. Na een afgeblokt schot van Ejuke kon Ilenikhena via de rebound bij zijn tweede balcontact zijn eerste goal voor Antwerp maken.

In het tumult na de gelijkmaker werd een protesterende Felice Mazzu door Wesli De Cremer naar de tribune gestuurd. Een twijfelachtige eer die nog geen tien minuten later ook Mark van Bommel te beurt viel. Alsof de tweede helft nog niet spectaculair genoeg was.

Nog was de show overigens niet voorbij. Na een counter van Charleroi haalde Balikwisha vjf minuten voor tijd Mbenza neer in de zestien. De Cremer wees voor een tweede keer naar de stip. Ilaimaharitra zette zich opnieuw achter de bal en plaatste de 3-2 in de rechteronderhoek. Op de hoofdtribune daagden de fans van Charleroi Mark van Bommel en het Antwerp-bestuur uit.

Antwerp slaagde er uiteindelijk ook in de acht minuten toegevoegde tijd niet meer in om gelijk te maken. Veel tijd om daarover te teureren is er echter niet. Woensdag komt Porto al over de vloer.