Dit is beslist op de kern: extra agenten en extra magistraten

De regering komt met vijf extra maatregelen na zes uur crisisoverleg op zaterdag. Maar over wat er concreet allemaal is misgelopen in het dossier van Abdesalem Lassoued (45) bleef men vaag.

Pieter Huyberechts

1. Versterking van Brussels parket

Vijf extra magistraten. Die worden versneld aangeworven om het structurele tekort binnen het Brusselse parket op te vullen. Dat lieten premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) zaterdagavond weten. Het is een eerste aanzet om het Brusselse parket zo snel als mogelijk beter te doen draaien. Eerder dit jaar had Tim De Wolf, procureur des Konings in de grootstad, in een open brief al aangestipt dat het zo niet verder kon. Bepaalde misdrijven, bijvoorbeeld zware financiële misdrijven, worden momenteel niet eens meer onderzocht wegens te complex en te tijdrovend. Er komt dus extra personeel.

Ook een ander, al negen jaar aanhoudend probleem, de officiële benoeming van de procureur des Konings, een taalkwestie, wordt juridisch eindelijk opgelost, klinkt het. Tot dan zal Johan Delmulle, de procureur-generaal mee toezien op de dagelijkse werking.

2. Versterking federale politie

Ook de federale gerechtelijke politie in Brussel wordt zo snel als mogelijk versterkt. Ook daar zit men al jaren met grote tekorten. Er komen (op termijn) vijftig speurders bij. Ook de Spoorwegpolitie, in hetzelfde bedje ziek, krijgen 25 man extra personeel.

De premier lichte zaterdagavond de extra maatregelen toe.© EPA-EFE

3 . Controle

De premier zal het parlement ook vragen dat het Comité P, dat onze politiediensten controleert, en het Comité I, dat hetzelfde doet voor onze inlichtingendiensten, de onderste steen bovenhalen over de aanloop naar de dramatische schietpartij maandagavond met de gezochte dader Abdesalem Lassoued (45). Waren functioneerden verschillende communicatiekanalen niet naar behoren? Waar en wanneer faalde het systeem?

4. Betere informatie-uitwisseling

Een vierde actiepunt is alvast de hoop de informatie-uitwisseling tussen DVZ, Justitie en politie te verbeteren. Er zal een analyse volgen hoe die kruisbestuiving tussen alle informatiekanalen structureel beter kan.

5. Database voor wie het grondgebied moet verlaten

En als laatste maatregelen, kondigde De Croo ook een database aan van iedere illegaal die een bevel tot verlaten van het grondgebied heeft gekregen. “Er moet een betere circulatie komen tussen die database en zij die criminele feiten hebben gepleegd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer