Foto uit Londen, want Madonna liet in Antwerpen geen fotografen toe
2023 Kevin Mazur

"Greatest hits"-show met valse start, maar glansrol voor dansers en haar kinderen: dit was Madonna in het Sportpaleis

In het Sportpaleis heeft de Amerikaanse popster Madonna (65) haar eerste van twee Belgische concerten van haar "Celebration Tour" gespeeld. De "Queen of Pop" begon zonder veel uitleg meer dan een uur te laat aan haar "greatest hits"-show: een (vooral visueel) wervelend spektakel van meer dan twee uur over een carrière van vier decennia.

Het is nog maar de vierde keer in 40 jaar carrière dat Madonna een show speelt in ons land, na Werchter in 2009, het Koning Boudewijnstadion in 2012 en het Sportpaleis in 2015. De "Queen of Pop" begint er maar liefst 1 uur en 10 minuten te laat aan, zonder uitleg, op een droge mededeling op de lichtkrant na. Die komt er pas nadat Madonna om 21 uur - een halfuur na de voorziene start - nog steeds niet is komen opdagen. Resultaat: veel boegeroep. Het wordt extra hard werken om deze valse noot recht te zetten. 

BEKIJK - Madonnafans uit de hele wereld kwamen naar het Sportpaleis:

Videospeler inladen...

Maar het moet gezegd: Madonna geeft er een stevige lap op, met dansbare hits als "Everybody", "Into the groove", "Open your heart" en "Holiday" aan het begin van haar set. Ze kroont zich tot "Queen of Pop", met een aureool op haar hoofd én een kroon van podiumverlichting boven het ronddraaiende podium. Via schermen aan de zijkant van de superlange catwalk wordt elk detail in beeld gebracht. Zo valt het op dat één van haar knieën stevig is ingetapet, en die zal haar tijdens de show geregeld parten spelen.

Foto uit Londen, want Madonna liet in Antwerpen geen fotografen toe
2023 Kevin Mazur

Knipogen naar het verleden

De "Celebration tour" lost de belofte van een carrièreoverzicht helemaal in, met veel archiefbeelden van een jonge Madonna en een terugblik op iconische momenten uit haar carrière. Verder verwijzen haar 17 outfits naar legendarische looks. Zo is Madonna weer platinablond én komt het korset met punt-bh - destijds in witte versie van Jean-Paul Gaultier - terug in het zwart. Ook een sluier - zowel een witte als een zwarte én een zwarte blinddoek uit kant - een rood slaapjurkje met kant én een glittercatsuit van Donatella Versace zijn blikvangers.

Foto uit Londen, want Madonna liet in Antwerpen geen fotografen toe - de iconische punt-bh draagt Madonna tijdens deze tournee in het zwart
2023 Kevin Mazur

Madonna herhaalt ook de sexy choreo op "Like a prayer" mét paternoster in haar handen. Het podium met drie verdiepingen, als een bruidstaart met drie lagen, is een knipoog naar haar podiumact rond "Like a virgin" tijdens de MTV Awards van 1984. In dezelfde categorie: Madonna die schijnbaar bevredigd wordt door de jongere versie van zichzelf, op een rood fluwelen bed. Het moment voor "Papa don't preach", enkel instrumentaal met violen. Madonna blijft graag uitdagen.

Foto uit Londen, want Madonna liet in Antwerpen geen fotografen toe - let op de kniebeschermers die Madonna draagt
2023 Kevin Mazur

Toch blijft één van de ingetogen momenten het meest bij. "Live to tell" wordt een eerbetoon aan iedereen die gestorven is aan aids. Tijdens het nummer worden zwart-witfoto's getoond van tal van aidsdoden, daarbij ook bekende gezichten als Keith Haring en Freddie Mercury. Als groot contrast breekt het feest pas écht los halfweg bij "Hung up", met de iconische sample uit ABBA's "Gimme gimme gimme".

Kinderen mee op tournee

Geen liveband op het podium tijdens deze tournee: Madonna speelt af en toe gitaar. Tijdens de andere nummers loopt de originele opname mee, inclusief zang. Het is geen geheim dat Madonna live terugvalt op stemopnames, maar bij momenten valt het heel erg op, als de timing niet goed zit of haar stem wankelt. Doet dit afbreuk aan haar songcatalogus, status en carrière? Dat niet, want zonder Madonna geen hedendaagse popsterren met alle toeters en bellen op een podium.

Extra complimenten voor de 24 dansers. Ze brengen bij momenten stukjes theater en daar zit onze Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui voor iets tussen, laat Madonna vallen. Tijdens "Like a prayer" - opgeleukt met een stukje "Unholy" van Sam Smith - tonen de mannelijke dansers zich acrobatisch, door in het ronddraaiende podium ondersteboven te hangen, als een gekruisigde Christus. 

BEKIJK - amateurbeelden van "Like a prayer":

Videospeler inladen...

Ook mee op deze "Celebration tour": vier van de zes kinderen van Madonna, en die hebben allemaal artistiek talent. Haar biologische kinderen Lourdes (27) en Rocco (23) reizen niet mee. Mercy James (17) begeleidt haar moeder met flair op piano in de ballade "Bad girl". Een ingetogen moment tussen moeder en dochter al blijft Madonna altijd Madonna en kronkelt ze even over de vleugelpiano. Broer David Banda (18) blijkt een getalenteerd gitarist, tijdens "Mother and father".

En dan is er nog tweeling Estere en Stella (11), met bakken danstalent. Stella duikt in "Don't tell me" op tussen de dansers, maar Estere steelt pas echt de show tijdens megahit "Vogue". Ze mag het nummer inzetten als dj, om daarna vol zelfvertrouwen - en op hoge hakken - naar haar moeder toe te flaneren en voguedansen op de catwalk. Doe het haar maar eens na, als jonge tiener, avond na avond in bomvolle arena's.

Foto uit Londen, want Madonna liet in Antwerpen geen fotografen toe: dochter Estere danst op de voorgrond, naast Madonna zit dochter Lourdes, die er in Londen wel bij was
2023 Kevin Mazur

Emotioneel betoog over gezondheid

Tussen haar eigen hits, maakt Madonna ruimte voor twee covers: "Fever" van Peggy Lee en "I will survive" van Gloria Gaynor. Bij dat laatste nummer richt Madonna zich in één van de weinige bindteksten tot het publiek. Ze blikt terug op de zware infectie van afgelopen zomer, die haar in het ziekenhuis hield, met uitstel van haar tournee tot gevolg.

"Het is een mirakel dat ik hier sta. Mijn moeder heeft me laten weten dat het nog niet mijn tijd was om te gaan. Toen ik uit coma werd gehaald, zag ik al mijn kinderen. Ik heb een nieuwe kans gekregen, en ik ben daar dankbaar voor. Ik voel me nog altijd niet goed, maar ik mag niet klagen want ik leef nog. Bedankt voor jullie liefde en steun."

Ik voel me nog altijd niet goed, maar ik mag niet klagen want ik leef nog

Richting finale mag het hitpotentieel weer omhoog, met een opzwepend "La isla bonita", en "Don't cry for me Argentina", met Madonna als eeuwige beschermengel voor de LGBTQIA+-gemeenschap, met regenboogvlag. Madonna vliegt ook in een transparante telefooncel over het middenplein tijdens "Ray of light".

In de staart gaat "Queen of pop" Madonna in duet met wijlen "King of pop" Michael Jackson. Als dansende schaduwen zingen ze "Billie Jean" en "Like a virgin". Of uit de vele archieffoto's moet blijken dat de twee ooit meer waren dan vrienden of collega's: wie zal het zeggen. Slotakkoord is voor "Bitch I'm Madonna" en de bijna 20 dansers, allemaal verkleed als een Madonna uit het verleden. "Het meest controversiële dat ik gedaan heb, is bezig blijven als zangeres", zo zei Madonna in 2016 al.

Laatste tournee?

Volgens Ilse Liebens (Radio 1) zou de "Celebration Tour" wel eens Madonna's afscheid kunnen worden van haar publiek, op haar 65e. "De show in het Sportpaleis voelt voor mij als een afscheid, dus het zou me niet verbazen dat dit haar laatste wereldtournee wordt. Ze heeft een carrièreoverzicht gebracht vol hits, als een rasechte entertainer, al speelt haar knie haar bij momenten parten. Je merkt en hoort af en toe dat een show van dit kaliber haar veel moeite kost."

Zondag speelt Madonna nog een tweede keer in het Sportpaleis. Daarna wachten nog meer dan 70 shows in 15 Europese landen. Volgend jaar zijn de VS en Canada aan de beurt.

Meest gelezen