© ATV

Aantal weekendongevallen neemt weer toe in provincie, gouverneur Cathy Berx: “Onze wegen worden op haast geen enkel vlak veiliger”

Lille -

Het aantal nachtelijke weekendongevallen is in de eerste negen maanden van dit jaar in de provincie Antwerpen weer toegenomen. En de bestuurders rijden ook weer veel sneller. Dat maakte provinciegouverneur Cathy Berx zaterdagavond bekend bij een bezoek aan een controlepost in Lille tijdens een grootschalige provinciale Wodca-controle. “Onze wegen en weekendverkeer worden haast op geen enkel vlak veiliger”, zei de gouverneur.

Bart Van den Langenbergh

De politie hield zaterdagavond op de Wechelsebaan in Lille alle automobilisten tegen voor een alcoholcontrole. Het viel op dat er al vroeg op de avond veel auto’s aan de kant werden gezet met bestuurders die een glaasje te veel op hadden. Provinciegouverneur Cathy Berx kwam zelf een kijkje nemen en presenteerde de Wodca-resultaten uit de hele provincie Antwerpen van de voorbije negen maanden van dit jaar. Veel positief nieuws kon ze helaas niet brengen.

Er gebeurden van januari tot eind september 336 nachtelijke weekendongevallen, een stijging van 9 ongevallen of 3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er vielen weliswaar ‘slechts’ drie dodelijke slachtoffers, twee minder dan in 2022, maar het aantal zwaar- en lichtgewonden nam aanzienlijk toe. “Onze wegen en het weekendverkeer worden op haast geen enkel vlak veiliger”, stelde Cathy Berx vast. “Het aantal verkeersongevallen in 2023 nam opnieuw toe, met helaas ook meer zwaar - en lichtgewonde slachtoffers. Het aantal dodelijke slachtoffers in het nachtelijk weekendverkeer daalde wel, al lieten nog steeds drie personen het leven.”

De drie doden vielen bij ongevallen in Sint-Katelijne-Waver (1 januari), Antwerpen (19 maart) en in Boom (23 april). In de Kempen liet geen enkele persoon het leven.

Op de A12 in Boom gebeurde op 23 april van dit jaar een dodelijk verkeersongeval.© BFM

Snelheid

Tijdens de eerste negen maanden voerden de politiediensten in de hele provincie zo’n 120.000 snelheidscontroles en ruim 50.000 alcoholcontroles uit. Niet alleen het aantal ongevallen baart de gouverneur zorgen ook de snelheid van de weggebruikers. “Het is opvallend en zorgwekkend dat het aantal snelheidsovertreders met liefst een kwart (+26%) toenam. Ook alcohol- en middelengebruik blijven sterk aanwezig in het Antwerpse nachtelijk verkeer en eisen zo nog steeds te veel slachtoffers”, verduidelijkt Cathy Berx.

1.316 bestuurders of 2,6% van de gecontroleerde bestuurders hadden meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed. Dat is wel een substantiële daling tegenover 2022 toen er nog 3,1% van de bestuurders positief blies. De politie liet ook 259 rijbewijzen onmiddellijk intrekken, ten opzichte van 260 in 2022. Van de 512 bestuurders bij wie een speekseltest werd afgenomen, bleken 164 bestuurders (32%) positief te zijn tegenover 42% in 2022.

De controlepost van de politie regio Turnhout stond zaterdagavond opgesteld langs de Wechelsebaan in Lille.© Bart Van den Langenbergh

Pakkans

“Een hoge pakkans en sterke sensibilisering blijven noodzakelijk om weekendongevallen onder controle te houden en opnieuw terug te dringen”, benadrukt Cathy Berx. “Ik wil ook nog alle weggebruikers voor extra waakzaamheid vragen wanneer we in de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober de klok opnieuw een uurtje achteruit zetten. Jaar na jaar stellen we vast dat de overschakeling naar het winteruur de start van een risicovolle periode op de weg is.”

Niet alleen in Lille, ook in heel wat gemeenten van de andere politiezones van de provincie waren er zaterdagnacht grootschalige Wodca-controles door in totaal 140 politiemensen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille