Parket van Brussel reageert op dodelijke fout: "Samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft" 

"De samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft", zegt procureur Tim De Wolf van het parket van Brussel. Het Brusselse parket reageert zo voor het eerst op de fout die een van zijn magistraten maakte in het dossier over Abdesalem Lassoued, die maandag twee mensen doodschoot in Brussel. "Het klopt dat de ernstige onderbemanning een rol gespeeld heeft. Dat verklaart mee de gang van zaken, maar is geen rechtvaardiging."

Waarom houdt het parket van Brussel een persconferentie? Na de aanslag van maandagavond, waarbij Abdeslam Lassoued twee mensen doodschoot, kwam aan het licht dat de terrorist hier eigenlijk niet had mogen zijn. Tunesië had in de zomer van 2022 om zijn uitlevering gevraagd, maar het dossier was bij een magistraat van het Brusselse parket blijven liggen. "Een grote fout", zo zei Justitieminister Vincent Van Quickenborne, die vlak voor het weekend daarom zelf ontslag nam. 

Met de persconferentie wil de procureur des Konings van Brussel Tim De Wolf "zo veel mogelijk duidelijkheid verschaffen" over wat er precies is misgelopen. Daarom geeft hij een tijdslijn over wanneer het uitleveringsverzoek van Lassoued is toegekomen op het parket en wat er vervolgens wel of niet mee gebeurd is. "Het dossier werd op 12 september 2022 nog voorbereid, maar geen van de betrokken collega's herinnert zich wat er een jaar geleden vervolgens mee gebeurd is. Er is geen spoor van een verdere behandeling."

We willen het proberen te verklaren, geen excuses zoeken

Procureur des Konings Tim De Wolf

"We kunnen enkel veronderstellen dat de voorbereide vragen waarschijnlijk mondeling werden besproken door de magistraat en een medewerker. Maar dat blijft dus een hypothese en geen zekerheid. Mogelijk heeft de magistraat daarbij gevraagd om het dossier later opnieuw voor te leggen, omwille van te veel dringende dossiers op dat moment. Feit is dat het niet tot een verdere behandeling is gekomen."

Het dossier belandde in een kast met lopende dossiers, vertelt hij. "Om te vermijden dat zaken uit het oog verloren worden, gebeurt er twee keer per jaar een controle van alle lopende dossiers. Door het stijgend aantal dossiers, is dat niet gebeurd in het voorjaar. Het dossier zou waarschijnlijk pas in de komende weken, bij een volgende controle, opgepikt worden. Maar aangezien we geen spoor hebben van het exacte parcours, zal het helaas nooit mogelijk zijn om een volledig antwoord te geven op alle vragen. We kunnen alleen een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving geven."

BEKIJK - Procureur Tim De Wolf geeft een tijdslijn van wat het parket allemaal gedaan heeft met het dossier:

Videospeler inladen...

De gebeurtenissen raken het parket diep, zegt De Wolf nog. "Er is de algemene werkdruk. We willen het proberen te verklaren, geen excuses zoeken. Het klopt dat de ernstige onderbemanning een rol gespeeld heeft. Dat verklaart mee de gang van zaken, maar is geen rechtvaardiging. Een jaar later had het dossier behandeld moeten zijn. Dat het door een ongelukkige samenloop van omstandigheden niet is gebeurd, is dramatisch gezien de gegeven omstandigheden."

"Dit laat diepe sporen na bij alle medewerkers die dagelijks het beste van zichzelf geven. De samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft en dat kwetst ons verantwoordelijkheidsgevoel diep."

BEKIJK - Het parket van Brussel slaat mea culpa over het "vergeten" dossier:

Videospeler inladen...

Wat met de magistraat in kwestie? Daarover neemt procureur-generaal Johan Delmulle het woord. "Er zal vanaf morgen op formele wijze onderzocht worden wat er gebeurd is, en wat er kan verbeterd worden in de werkprocessen. Dat zal gebeuren op een objectieve, serene en tegensprekelijke wijze met alle betrokken partijen. Er wordt op dit ogenblik publiekelijk geoordeeld over de betrokken magistraat. Ik betreur dat ten zeerste", klinkt het fors. "Ik begrijp dat er een groot maatschappelijk belang is, maar ook een magistraat moet zich kunnen verdedigen."

Ook de Adviesraad van de Magistratuur heeft gereageerd op het feit dat de naam van de magistraat genoemd wordt in sommige media. "De werkomstandigheden voor magistraten zijn vaak moeilijk en in sommige gevallen extreem moeilijk", zegt waarnemend voorzitter Fabrizio Antioco. "Ze worden onhoudbaar wanneer de identiteit en de foto van een magistraat openbaar worden gemaakt en hij ervan wordt beschuldigd een beroepsfout of wangedrag te hebben begaan." Hij haalt aan dat de magistraten gebonden zijn aan het beroepsgeheim. "Dit betekent dat ze niet kunnen reageren op openbare beschuldigingen tegen hen, vooral als deze beschuldigingen betrekking hebben op een van hun dossiers."

Om te vermijden dat dit zich in de toekomst nog kan herhalen, zal er de komende weken een analyse gebeuren van de werkprocessen en middelen. "Op korte tijd zullen we bekijken welke versterking er op die dienst kan komen, door interne verschuivingen. Want op twee jaar tijd is het aantal dossiers gestegen met 25 procent." In 2022 behandelde de specifieke dienst zo 1.650 dossiers. De Wolf is dan ook blij met de extra middelen die de regering beloofd heeft aan het Brusselse parket. 

Ook Delmulle is opgelucht dat er extra mensen en middelen komen. "Het is wel belangrijk dat dit gebeurt met extra budget, het kan niet de bedoeling zijn dat dit gebeurt met het reguliere budget. Ik dank de regering daarvoor". Ook met de oplossing voor de aanstelling van de Procureur des Konings is Delmulle blij. "Ik vraag dat al jarenlang."

Meest gelezen