Iraans meisje van 16 "hersendood" na confrontatie met zedenpolitie 

Het Iraanse tienermeisje dat begin oktober een zware aanvaring zou hebben gehad met de zedenpolitie, is hersendood. Dat melden Iraanse media. Armita Garawand (16) was in een coma geraakt na een incident op een metrostel. Volgens een getuige werd ze hardhandig aangepakt door een vrouwelijk lid van de zedenpolitie. In het ziekenhuis verslechterde haar toestand. 

De 16-jarige Armita Garavand werd begin oktober bewusteloos uit een metrostel gehaald. Ze zou hard aangepakt geweest zijn door de zedenpolitie, omdat ze de strenge islamitische kledingregels niet zou hebben gevolgd. 

Op beelden was toen te zien hoe het meisje schijnbaar bewegingloos uit de metro wordt gehaald door omstaanders, die haar daarna op het perron leggen.

Op eerdere bewakingsbeelden is te zien hoe Armita, zonder haar hijab aan, met twee vriendinnen de metro opstapt. Van het incident op de metro zelf zijn er geen beelden vrijgegeven, maar een getuige geeft aan dat ze hardhandig werd geduwd na een discussie met een lid van de zedenpolitie. 

De oppositie in Iran heeft beelden opgevraagd van binnen het metrostel. Tussen het opstappen van Armita en het moment dat ze naar buiten werd gedragen, zou meer dan een minuut tijd verstreken zijn.  

Hersendood

Het meisje was na het incident in een coma geraakt. In het ziekenhuis verbeterde haar toestand niet, integendeel. "Uit follow-ups over haar gezondheidstoestand blijkt dat ze zo goed als zeker hersendood is, ondanks de inspanningen van het medisch personeel", klinkt het bij de Islamic Republic of Iran News Network.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de Iraanse zedenpolitie van mishandeling, maar de Iraanse autoriteiten spreken dat tegen. Zij beweren dat het meisje een te lage bloeddruk had en daardoor ongelukkig ten val kwam. 

Het nieuws over Armita kan de protesten in Iran opnieuw aanwakkeren. Eerder waren er al massale protesten na de dood van Mahsa Amani (22), na een discussie met de zedenpolitie over het volgen van kledingregels. 

BEKIJK - Armita Garawand (16) wordt uit de metro gedragen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen