© Eric De Pessemier

Natuurpunt opent in Brakel allereerste faunahuis van België om diervriendelijk te bouwen of te renoveren

In Brakel heeft Natuurpunt het allereerste faunahuis van België geopend. De woning toont hoe je "natuurinclusief" een huis kan bouwen of renoveren, om dieren in en rond het gebouw te behouden, aan te trekken of elders een nieuw onderkomen te geven. 

In 2016 kocht Natuurpunt in Brakel een bosperceel in natuurgebied het Burreken. Daar hoorde ook een vakantiewoning bij, aan de rand van het natuurreservaat. Die vakantiewoning hebben vrijwilligers van Natuurpunt de voorbije 2 jaar omgebouwd tot een demonstratiehuis voor natuurinclusief bouwen of renoveren. 

"In eerste instantie waren we niet geïnteresseerd in die woning", vertelt projectverantwoordelijke Dirk Criel. "Uiteindelijk bleken dieren hun intrek genomen te hebben in de leegstaande woning. En dus hebben we van de vakantiewoning een faunahuis gemaakt. Het huis toont nu alle methoden en voorzieningen die toegepast kunnen worden om dieren in en rond een gebouw te behouden, aan te trekken of elders een nieuw onderkomen te geven. Het gaat daarbij zowel over de materialen als de bouwtechnieken."

© Eric De Pessemier

"Elke toepassing is zichtbaar en tastbaar. Op de benedenverdieping is er een demonstratieruimte waar we een en ander audiovisueel en digitaal kunnen illustreren. Op de bovenverdieping vinden we een educatieve ruimte. En een belangrijk deel van de zolder is voorbehouden aan vleermuizen. Verspreid over de woning zie je alle mogelijke toepassingen om dieren een onderkomen te geven. Zo zijn er vleermuiskasten, mussendakpannen of inbouwstenen voor wilde bijen." 

In totaal zijn er in het faunahuis in Brakel 200 voorzieningen voor diverse dieren. Het faunahuis is bedoeld voor iedereen die gaat bouwen of verbouwen, maar vooral voor architecten, aannemers, milieuambtenaren en andere "specialisten".

© Eric De Pessemier

Meest gelezen