12.000 deelnemers voor pro-Palestijnse betoging in Brussel

In de Europese wijk in Brussel zijn vanmiddag volgens de politie 12.000 pro-Palestijnse betogers op straat gekomen. Ze wilden daarmee steun betuigen aan de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en het Israëlische beleid aanklagen. De organisatoren -een brede coalitie van maatschappelijke organisaties en vakbonden- telden zelfs 40.000 deelnemers. De betoging verliep zonder grote incidenten. 

De manifestatie trok zich rond 14 uur op gang aan het Schumanplein. Het aantal van 12.000 deelnemers is een schatting van de politie ter plaatse. 

De betogers doen een oproep aan de Europese Unie om alles in het werk te stellen om tot een staakt-het-vuren te komen in de Gazastrook. Bovendien dienen de bewoners er beschermd te worden en moeten zij toegang krijgen tot internationale hulp, klinkt het. De demonstranten droegen borden met opschriften als "Stop de genocide!" en "Staakt-het-vuren nu!". 

BEKIJK - Dronebeelden van de betoging in Brussel:

Videospeler inladen...

De manifestatie werd georganiseerd door onder andere 11.11.11., Broederlijk Delen en Association belgo-palestinienne. 

BEKIJK - De organisatoren riepen uitdrukkelijk op om de betoging vreedzaam te laten verlopen, wat ook gebeurde:

Videospeler inladen...

In andere Europese steden hebben grote pro-Palestijnse betogingen geleid tot confrontaties met de politie, of werden ze aan banden gelegd. De organisatoren in Brussel hebben uitdrukkelijk opgeroepen om tijdens de betoging de orde en vrede te bewaren.

En alles verliep ook rustig, vertelde VRT NWS-journalist Jeroen Reygaert, die vanmiddag ter plaatse was. "Het is een mengeling van Nederlandstaligen en Franstaligen. Ze hebben geluisterd naar verschillende toespraken en maken hun rondje hier in de Europese Wijk. Dat de betoging hier plaatsvindt, is geen toeval", aldus Reygaert. "Heel wat betogers zijn boos op de Europese Commissie, omdat ze zich niet sterk genoeg voor de Palestijnen en tegen Israël heeft uitgesproken."

Sinds de grootschalige verrassingsaanval van terreurorganisatie Hamas tegen de Israëli's op 7 oktober, bestookt het Israëlische leger de Gazastrook, waar Hamas de plak zwaait, met vergeldingsaanvallen. Daarbij zijn al duizenden doden gevallen in het dichtbevolkte gebied. De humanitaire situatie is er ook bijzonder slecht.

"Dat Hamas meer dan duizend Israëlische burgers heeft gedood, rechtvaardigt het Israëlische antwoord niet, vinden de meeste betogers hier", zegt Reygaert. "Hun aanval is buitenproportioneel", aldus een betoger.

BEKIJK - "Free Palestine", roepen de betogers in Brussel:

Videospeler inladen...

Ook betoging in Gent

Ook in Gent was er vandaag een pro-Palestijnse betoging. Daar zijn 800 mensen samengekomen op het Sint-Pietersplein. Mensen droegen er Palestijnse vlaggen en kartonnen borden met opschriften als "Stop de genocide!".

Meest gelezen