James Arthur Photography

Oud-partijvoorzitter Gwendolyn Rutten (Open VLD) stopt met nationale politiek: "Respectloze behandeling door partijtop"

Vlaams Parlementslid en voormalig Open VLD-voorzitter houdt het voor bekeken in de nationale politiek. Dat heeft ze zelf aangekondigd op Facebook. De voorbije dagen werd duidelijk dat de huidige partijtop geen rol van betekenis meer voor mij ziet weggelegd, schrijft de voormalige partijvoorzitter. Intussen lijkt het ongenoegen over de aanpak van de top van Open VLD te groeien.

"Vandaag eindigt mijn nationale politieke rol", schrijft Gwendolyn Rutten. Haar beslissing hangt duidelijk samen met de aanstelling van Paul Van Tigchelt als minister van Justitie, in opvolging van Vincent Van Quickenborne. Haar naam circuleerde ook als nieuwe minister van Justitie, maar blijkbaar was ze nooit echt in de running. "De voorbije dagen werd duidelijk dat de huidige partijtop geen rol van betekenis meer voor mij ziet weggelegd. Het zij zo, dat is het lot van elke politicus. De 'onrespectvolle' manier waarop dat gebeurde, draagt wel bij aan mijn beslissing."

Op een bepaald moment wordt het gebrek aan respect te groot

Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Rutten zegt te beseffen dat politiek een harde stiel is. "Maar op een bepaald moment wordt het gebrek aan respect te groot." Voor Paul Van Tigchelt, die uiteindelijk werd uitverkoren om Van Quickenborne op te volgen, heeft ze een vriendelijke boodschap. "Ik wens in het bijzonder de heer Paul van Tigchelt succes bij zijn nieuwe werkzaamheden. Het departement is bij hem in goede handen."

Rutten zegt dat het tijd is om haar goesting om de samenleving mee vorm te geven op een andere manier in te vullen. Ze is ook geen kandidaat voor een nieuw mandaat in het Vlaams Parlement of in de Kamer en zal dus geen verkiesbare plaats op een van die lijsten van Open VLD ambiëren. Ze blijft wel burgemeester van Aarschot.

Oud-partijvoorzitter was al op zijspoor geraakt

Gwendolyn Rutten is een grote naam bij de Vlaamse liberalen. Aanvankelijk was ze vooral actief achter de schermen, onder meer als kabinetschef van toenmalig Vlaams viceminister-president Fientje Moerman en voormalig Vlaams minister Dirk Van Mechelen en als medewerker van voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht.

Ze raakte vooral bekend als partijvoorzitter. Hiervoor was ze een eerste keer kandidaat in 2009, maar moest het toen afleggen tegen Alexander De Croo en Marino Keulen. In 2012 had ze meer geluk toen ze het opnam tegen de toen nog vrij onbekende Egbert Lachaert en won met zo'n 60 procent. In 2016 mocht ze zichzelf opvolgen voor een tweede mandaat.

Na de verkiezingen van 2019 gaf ze aan dat ze geen kandidaat zou zijn voor een derde ambtstermijn als partijvoorzitter. Daarop belandde ze op een politiek zijspoor, toen partijkopstuk Alexander De Croo verhinderde dat er een paars-groene regering zou worden gevormd met mogelijk haar aan het hoofd. Uiteindelijk zou De Croo zelf de Vivaldi-ploeg gaan leiden. De relatie tussen Rutten en De Croo raakte gebrouilleerd. 

De laatste jaren speelde ze vooral een bijrol als Vlaams Parlementslid, waar ze toch geregeld haar stem liet horen in de discussies over onderwijs en het stikstofdossier.

Reacties van boosheid en ongeloof

VRT NWS hoort van een aantal partijkopstukken dat er nogal wat onvrede is over de manier waarop de partijtop heeft beslist om Paul Van Tigchelt naar voren te schuiven. Zo zou er vooral te weinig overleg zijn geweest.

Uit een aantal reacties van partijgenoten is af te leiden dat het danig begint te rommelen bij de Vlaamse liberalen. Zo vindt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem dat het tijd is dat premier De Croo en oud-minister Van Quickenborne leren omgaan met mensen met talent. "Tijd voor respect en om werk te belonen", schrijft Van Volcem op X. De Oostendse burgemeester Bart Tommelein, voormalig Vlaams minister en Vlaams Parlementslid heeft het over "een gemiste kans".

Meyrem Almaci, oud-voorzitter van Groen en Vlaams Parlementslid, is verrast. Op X heeft ze het over "een groot verlies voor de nationale politiek".

Meest gelezen