Door de recente ontwikkelingen moet de gemeente standpunt innemen over de politiezone Kanton Borgloon.© Serge Minten

Gemeenteraad verschuift naar 30 oktober voor beslissing over politiezone

Heers -

De gemeenteraad van maandag 23 oktober wordt met één week uitgesteld. Door de recente ontwikkelingen moet de gemeente Heers een standpunt innemen over de politiezone Kanton Borgloon.

“Momenteel werkt men aan een vrijwillige diffusie van de politiezone Kanton Borgloon, die tegen eind 2023 rond moet zijn”, aldus raadsvoorzitter Carina Volont (VLDumont). “Om die deadline te halen moeten er in een korte tijdspanne enkele belangrijke beslissingen worden genomen. Op maandag 30 oktober wordt dit dossier besproken op de gemeenteraadszitting.”

Alken stapte al uit de politiezone en sluit vanaf januari 2025 aan bij de politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH). Borgloon voegt zich door de geplande fusie met Tongeren bij de politiezone Tongeren-Herstappe. In het scenario dat nu op tafel ligt, zou ook Heers toetreden tot de politiezone Tongeren-Herstappe.

Oppositieraadslid Gerald Kindermans (cd&v) vraagt een grondige briefing vooraf. “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we in enkele minuten moeten beslissen over de toekomst van ons politielandschap, zonder dat we op voorhand de kans gekregen hebben grondig van gedachten te wisselen en opzoekingen te doen? Onze beslissingen kunnen ook consequenties hebben voor toekomstige gemeentelijke fusies. Intussen zijn studies gepubliceerd over het feit dat een fusie van kleine landelijke gemeenten zoals Heers onafwendbaar is, zodat we echt niet mogen talmen om deze problematiek ernstig te bespreken.”

Volgens burgemeester Kristof Pirard (VLDumont) was de gemeente tot nu toe vooral afhankelijk van bovengemeentelijke factoren, zoals de fusie tussen Tongeren en Borgloon. “Die is afgelopen dinsdag een feit geworden. Het is nu belangrijk om politioneel de continuïteit te bewaren. De bedoeling is om op de gemeenteraad van 30 oktober een definitieve beslissing te nemen.” (frmi)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer