El Khannouss en maatje Ait El Hadj vieren de vlotte overwinning. Aanvoerder Heynen geniet mee, met dochtertje Aurélie op de arm.© Dick Demey

Plus ArtikelKRC Genk 4 KV Mechelen 0 Jupiler pro league 

KRC Genk pakt eerste thuiszege van seizoen: “Lang op gewacht, maar nooit getwijfeld”

Het is gebeurd! KRC Genk greep zondag tegen KV Mechelen zijn eerste competitiezege in eigen huis dit seizoen. Met dank aan Bonsu Baah, Heynen, El Khannouss en Ait El Hadj. “We hebben er lang op moeten wachten, maar hebben nooit getwijfeld”, aldus aanvoerder Heynen.

Kristof Liberloo

24 augustus 2023. Toen haalde KRC Genk het van Adana Demirspor. De enige thuismatch die dit seizoen gewonnen werd. Tot zondag. Racing hakte KV Mechelen in de pan. Een broodnodige driepunter in eigen huis, na vier gelijke spelen op een rij. “Soms is het beter om een keer te verliezen en enkele zeges te pakken in plaats van de draws op te stapelen”, wist Bryan Heynen. De Genkse aanvoerder gaf zondag het goede voorbeeld. Hij scoorde en gaf een assist. Maar Heynen voetbalde ook slim en gretig. “Het voelt goed om beslissend te zijn, dat klopt”, vervolgde de 26-jarige Genkie, die intussen aan drie doelpunten en evenveel assists zit.

Zeker als de roep om een zege zo luid klonk als zondag. “Misschien zat er ergens in het achterhoofd wel wat druk op, want we hebben er toch lang op moeten wachten, maar getwijfeld hebben we nooit. Want de vorige thuiswedstrijden speelden we ook al sterk, alleen werden we daar toen niet voor beloond. Het verschil met die matchen? We wonnen nog meer duels en waren vooral efficiënt.”

Beslissende El Khannouss

Heynen hoorde tegen KV Mechelen bij de betere Genk-spelers. Net als Bilal El Khannouss. De (nog altijd maar 19-jarige) Marokkaan is niet alleen de dirigent van het huidige KRC, hij speelt ook eerste viool. In voetbaltermen: El Khannouss zette zondag niet alleen de lijnen uit, hij vijzelde ook zijn statistieken op. “Een groot verschil met vorig seizoen”, gaf El Khannouss toe. “Ik duik nu veel vaker op in de zone van de waarheid. Of de coach daar op hamert? Neen, het is een mindset. Ik train er tijdens de week ook op. Dan simuleer ik, samen met Michel Ribeiro, wedstrijdsituaties. Dat werpt zijn vruchten af.”

El Khannouss’ doelpunt was er het beste voorbeeld van. Versnelling met bal aan de voet, rechttoe rechtaan richting doel. “Cobbaut zat er nog even tussen, maar ik kon er toch nog bij om binnen te trappen”, lachte de Marokkaanse international. “Andi (Zeqiri, nvdr.) had ook kunnen scoren, ik was echter sneller dan hij. Waardoor Andi nog op mijn voet trapte. Of de El Khannouss van vorig seizoen die bal aan Zeqiri gelaten zou hebben, vraag je? De El Khannouss van vorig seizoen zou daar niet opgedoken zijn. Dat is het verschil.”

El Khannouss heeft intussen drie goals en twee assists achter zijn naam staan. Ter vergelijking: vorig seizoen gaf hij zijn eerste assist op 28 oktober 2022 (ook tegen KV Mechelen), zijn eerste goal kwam er pas op 16 april 2023 (tegen Anderlecht).

Staande ovatie

Toen de ‘olé’s’ in de slotfase vrolijk over de Genkse tribunes rolden, had El Khannouss zijn applausvervanging al gekregen. “Zo’n staande ovatie, dat doet wel iets met je”, glunderde hij.

Vanop de bank zag El Khannouss zijn maatje Ait El Hadj heerlijk raak schieten. “Wat een doelpunt, schitterend”, lachte de Marokkaan. “Ik was bijna het terrein opgerend om mee te vieren. (lacht) Anouar heeft het niet makkelijk gehad bij Anderlecht. Als je dan ziet hoe hij hier scoort, dan zegt dat alles over zijn ingesteldheid.”

El Khannouss loofde heel de Genkse voorlinie. “Bonsu Baah is een fantastische speler, dat heeft hij weer getoond. Zijn potentieel is enorm, hij gaat een grote toekomst tegemoet. Maar gelukkig speelt hij nu nog voor KRC Genk. Heel de ploeg heeft het trouwens uitstekend gedaan. Kijk ook naar Zeqiri, die niet scoorde, maar zo hard gewerkt heeft. Dat is even belangrijk.”

Ferencvaros

KRC Genk maakt dankzij de vlotte zege een mooie sprong naar de vierde plaats in de rangschikking. “Dat is meegenomen”, besloot Heynen. “Maar eigenlijk kijken we niet naar de stand, omdat we momenteel nog in drie competities actief zijn. Donderdag volgt met Ferencvaros al een volgende opdracht. De wedstrijd van vandaag geeft wel vertrouwen, dat staat vast.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer