© Walter Saenen

Advocaat Kris Luyckx werd eerst gepolst als nieuwe minister van Justitie voor Open Vld

Topadvocaat Kris Luyckx werd door Open VLD gepolst om de nieuwe minister van Justitie te worden. De Antwerpenaar heeft een goeie band met voorzitter Tom Ongena, was ooit politiek actief bij de liberalen, maar zag het toch niet zitten. Daarna viel het oog van de partijtop op Paul Van Tigchelt.

Hannes Heynderickx Sam Reyntjens en Pieter Huyberechts

De partijtop van Open VLD was het hele weekend volop op zoek naar een opvolger voor Vincent Van Quickenborne op Justitie. Maar hun plan A viel in het water. Dat was niet Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten, zoals het hele weekend in de partij rondging. Ook niet de uiteindelijke keuze Paul Van Tigchelt. Wel de Antwerpse advocaat Kris Luyckx (53). Vrijdagavond kreeg hij al een voorstel van partijvoorzitter Tom Ongena. Maar na twee nachtjes slapen bedankte Luyckx toch voor de eer, vernemen we van verschillende bronnen. (lees verder onder de foto)

Paul Van Tigchelt werd uiteindelijk de nieuwe minister van Justitie© Bart Dewaele, BDW

Luyckx is geen onbekende bij de liberalen. Hij was van 2008 tot 2012 actief als politiek secretaris van Open VLD. In de Melsensstraat had hij zijn bureau naast die van huidig voorzitter Tom Ongena, op dat moment politiek directeur. Na 2012 verlaat hij de politiek en smijt hij zich vol op zijn carrière als advocaat. Nu draait hij al jaren mee aan de Antwerpse balie.

Luyckx pleit regelmatig op grote processen. Zo is hij de advocaat van de spijtoptant in Operatie Propere Handen, Dejan Veljkovic. Hij trad ook op voor de twee schachten die de Reuzegom-doop op het nippertje overleefden. Ook op assisen pleit hij geregeld. Hij geldt al jaren als één van Vlaanderens meest bekende strafpleiters en komt geregeld op televisie om duiding te geven bij de actualiteit. Hij runt mee Desdalex, een groot advocatenkantoor dat 45 personeelsleden telt.

Wit konijn

Dat de liberalen een wit konijn buiten de politiek polsten om minister van Justitie te worden is toch opmerkelijk. De eerste signalen vanuit de partij waren immers dat gezocht werd naar een ervaren politiek profiel. Om Justitie nog acht maanden te leiden tot aan de verkiezingen en om nog enkele belangrijke wetsontwerpen door het parlement te loodsen. De naam van oud-voorzitter Gwendolyn Rutten viel, net als die van Kamerlid Patrick Dewael. (lees verder onder de foto)

Patrick Dewael en Gwendolyn Rutten werden genoemd als mogelijk minister van Justitie© tp, dba

Maar de liberalen kampen met bloedarmoede en doen het bijzonder slecht in de peilingen. Nieuwe gezichten lanceren lukt amper. De vacante stoel van justitieminister is dan handig lokaas om vers bloed aan te trekken.

De weigering van Luyckx was toch een teleurstelling voor de partij. Zondagmiddag werd echter naar een ander wit konijn gegrepen. Al draaide Van Tigchelt natuurlijk al mee op het kabinet van Van Quickenborne.

Kris Luyckx was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer