© atv

Al bijna 1,3 miljoen euro geboden voor duiven van legendarische Dirk Van Dyck, maandag allerlaatste veilingdag

Zandhoven -

Zondag liep dag 1 van de veiling van de duivenkolonie van Dirk Van Dyck uit Zandhoven ten einde. De succesvolle duivenmelker overleed vorig jaar in mei op amper 62-jarige leeftijd. De teller stond zondag bij het aflopen van de eerste veilingdag op bijna 1,3 miljoen euro, met een gemiddelde prijs per duif van ongeveer 3.800 euro. Maandag is de tweede en laatste veilingdag.

kma

LEES OOK. Dochter Natalia (19) veilt duivenkolonie van legendarische Dirk Van Dyck: “Het gaat niet om het geld, wij willen een goed onderdak voor al die duiven”

Dirk Van Dyck uit Zandhoven was een van de beste Belgische duivenmelkers van zijn generatie. Omdat zijn vrouw Anna en dochter Natalia de ruim 400 duiven moeilijk allemaal zelf kunnen blijven verzorgen en trainen, werd duivenveilinghuis Pigeon Paradise (Pipa) aangesteld voor een veiling van de volledige kolonie. Van Dyck zelf had het contract bij leven nog getekend, het was dus ook zijn wens.

Sinds twee weken kunnen geïnteresseerden bieden. De eerste veilingdag waarop een aantal loten werden toegewezen sloot zondagavond om 18u af op bijna 1,3 miljoen. De gemiddelde prijs per duif was toen ongeveer 3.800 euro, met uitschieters van duiven van 18.000 euro en 15.400 euro. Maandag 23 oktober tot 18u kan er nog geboden worden op andere reeksen, waar ook nog echte kleppers bij zitten.

Veilinghuis Pigeon Paradise (Pipa) toonde zich zondag al tevreden over het veilingverloop, dat aan de verwachtingen voldoet. “Maar de definitieve eindbalans kunnen wij pas maandagavond opmaken, het is nu eigenlijk nog te vroeg”, zegt de woordvoerder van het veilinghuis. “Maandag zitten er ook nog wat toppers bij.”

Aan de namen van de geregistreerde bieders te zien, gaan de topduiven naar Azië.

Legende in duivensport

Dirk Van Dyck werd in 1996 een legende in de duivensport dankzij zijn absolute topduif De Kannibaal. Hij zwichtte nooit voor het grote geld en verkocht zijn superduif nooit, daarom kon hij zo’n succesrijke kweker en sporter worden. Hij genoot veel respect bij collega’s.

Pipa, het veilinghuis voor duiven uit Knesselare, verkocht in 2020 met New Kim voor 1,3 miljoen euro de duurste Europese duif ooit. Bij Dirk Van Dyck werd ook aan een opbrengst boven het miljoen gedacht, omdat het om een grote kolonie gaat. Dat de kopers zeker mogen zijn dat ze een gezonde, vruchtbare duif kopen waar ze zelf kunnen mee gaan kweken, blijkt uit het feit dat er nog enkele duiven werden teruggetrokken uit de veiling omdat ze niet in optimale conditie verkeerden bij de keuring.

LEES OOK. Uitvaart duivenkampioen Dirk Van Dyck: “Vaarwel Kannibaal, ga nu maar voor je laatste vlucht”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht