"Het was net een aardbeving": gasexplosie blaast gevel en dak van huis in Kortrijk weg

In Kortrijk is rond 19.30 uur een huis in de Beukenlaan zwaar beschadigd geraakt door een gasexplosie. Daarbij raakte één persoon lichtgewond. Het huis was een leegstaande sociale woning.

"We zaten gewoon beneden toen we plots een hevige trilling voelden. Het was schrikken, het was net een aardbeving. Zo heftig was het", zegt een buurtbewoner. "Toen we buiten kwamen, zagen we overal steenpuin liggen en stond er een huis in brand."

"Dat een gasexplosie zich voordoet in een leegstaand huis, is opmerkelijk", zegt Thomas De Tavernier van politiezone VLAS. "Uiteraard gebeurt zo'n ontploffing niet zomaar. We zijn dus aan het bekijken of er zich personen in het huis bevonden en wat hun aandeel bij de explosie was."

Het pand zou regelmatig bezoek krijgen van krakers. "Er was recent een diefstal van de buizen voor de gastoevoer waardoor die was afgesloten met een prop", klinkt het bij het parket. "Daardoor hoopte het gas zich op en kwam het tot een ontploffing".

Eén persoon werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Er bleken geen andere personen aanwezig te zijn op het moment van de explosie. De omgeving is intussen weer vrijgegeven voor de buurtbewoners.

Het leegstaande huis maakt deel uit van reconversieproject. Binnenkort zou bekeken worden of de huizenrij gesloopt of gerenoveerd zou worden.

Meest gelezen