“Wie weet, dachten we, scoren de Limburgers wel beter op geluk dan de Belgen?”, zegt professor Hanne Kindermans.© Sven Dillen

Hoe (on)gelukkig ben jij? Doe mee aan grootste onderzoek ooit naar mentale gezondheid van Limburgers

Hasselt -

Voelt de Limburger zich goed in zijn vel? Zijn we simpelweg gelukkig of bulken we van de stress? Dat gaan Het Belang van Limburg en UHasselt onderzoeken bij 10.000 Limburgers, het grootste onderzoek naar mentaal welzijn dat ooit gevoerd is in onze provincie. Doe zelf mee via hbvl.be/onderzoek.

Caroline Vandenreyt

Wat is HBVL Burgeronderzoek?

Het Belang van Limburg en UHasselt slaan de handen in mekaar voor HBVL Burgeronderzoek. Op geregelde tijdstippen bevragen we de Limburgse bevolking over belangrijke thema’s, deze keer over mentale gezondheid.

“In het wereldwijde ‘Geluksonderzoek’ van 2023 staat België op plaats 17”, zegt professor Hanne Kindermans van de faculteit geneeskunde en levenswetenschappen van UHasselt. “Nederland doet het een stuk beter: onze noorderburen staan op plaats 5. De Finnen prijken wereldwijd op nummer 1. De laatste plaats, 137, is voor Afghanistan. Globaal doet België het dus wel goed. Maar wie weet, dachten we, scoren de Limburgers wel beter op geluk? Of misschien slechter? Dat gaan we nu dus onderzoeken.”

Samen met HBVL gaat het Onderzoekscentrum Regioanalyse (ORA) van Universiteit Hasselt vanaf vandaag op zoek naar 10.000 Limburgers die aan het HBVL Burgeronderzoek ‘Hoe gelukkig is de Limburger?’ willen deelnemen. Dat kan tot 23 november via een online-bevraging op www.hbvl.be/onderzoek. “Dit wordt het grootste onderzoek ooit naar de mentale gezondheid van de Limburgers”, benadrukt hoofdredacteur Indra Dewitte van Het Belang van Limburg. “Eigenlijk gaan we onze lezers vragen: Hoe gaat het met u? Wat maakt u gelukkig. Heeft u stress? Wat zint u niet? Want als er op dit moment iets leeft, is het wel mentaal welzijn.”

© Sven Dillen

Dankbare crisis

“Covid was daarin eigenlijk een ‘dankbare crisis’, want daardoor kwam mentale gezondheid veel meer op de politieke agenda”, vult professor Kindermans aan. “Met bijvoorbeeld de terugbetaling van psychologen. Maar die aandacht moet hoog blijven. En tegelijk moeten we goed weten en meten hoe het met het mentaal welzijn gesteld is. Belangrijk is ook de rol van de artsen. Aan onze faculteit maken we toekomstige huisartsen én specialisten duidelijk dat ze niet enkel oog moeten hebben voor het fysieke, maar dat ze ook naar het mentale welzijn moeten informeren. Die vraag komt trouwens terug in de bevraging: vinden de Limburgers dat er bij de huisarts ook aandacht gaat naar hoe ze zich mentaal voelen?”

Indra Dewitte: “HBVL Burgeronderzoek is een belangrijke pijler van deze krant en we hebben daarvoor een ideale partner in UHasselt gevonden. We hebben allebei een rol te spelen voor de maatschappij, we willen samen die verantwoordelijkheid nemen. En dan kan je toch niet anders dan een wetenschappelijk onderzoek doen naar mentaal welzijn. Maar we gaan verder dan de cijfers: in maart volgend jaar brengen we ook de verhalen van mensen in die situatie, we willen Limburgers laten zien dat ze niet alleen zijn met dit of dat gevoel. En tegelijk gaan we op zoek naar oplossingen met tips van lotgenoten, mensen die hun weg weer gevonden hebben en advies van experten.”

Hoe deelnemen?

Concreet wordt van de deelnemende Limburgers verwacht dat ze een 40-tal vragen online invullen. Dat duurt hooguit 15 minuten. Iedereen mag deelnemen, ongeacht leeftijd of geslacht. Het Centrum voor Statistiek van UHasselt zal achteraf zorgen dat alle Limburgers evenredig verdeeld zijn in de resultaten van het Burgeronderzoek.

Deelnemen kan op www.hbvl.be/onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer