Actrice Karin Tanghe vertolkte in "Thuis" het personage Veerle, die de diagnose dementie kreeg
© VRT

Van fictie naar realiteit: verhaallijn over dementie in "Thuis" wordt gebruikt in nieuwe opleiding voor huisartsen

Scènes uit de VRT-reeks "Thuis" worden voortaan gebruikt in een nieuwe opleiding rond dementie voor huisartsen. De verhaallijn rond het personage Veerle die dementie krijgt, is door de "Thuis"-scenaristen uitgewerkt in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Het resultaat is zo realistisch, dat de fictieve scènes gebruikt worden als voorbeeld voor artsen om symptomen van dementie beter te herkennen.

De eerste 90 huisartsen starten met de nieuwe "opleiding tot referentiearts dementie", die deel uitmaakt van het zogenoemde Dementieplan van Vlaams Welzijnsminister Hilde Crevits (CD&V). Het doel is om artsen beter op te leiden om de eerste signalen van dementie te herkennen en sneller de juiste diagnose te stellen.

Bijzonder is dat er in de eerste opleidingsmodule enkele scènes uit "Thuis" worden gebruikt. Daarin krijgt het personage Veerle te maken met de eerste tekenen van dementie. "Thuis"-kijkers hebben in het voorjaar van 2022 onder meer gezien hoe Veerle denkt dat er geld gestolen is terwijl ze het uitgeleend heeft en hoe ze afwezig en geprikkeld reageert, tot bezorgdheid van haar omgeving. 

Concreet komen er via de "Thuis"-fragmenten een zevental elementen aan bod, die herkenbaar zijn voor het detecteren van dementie: gebrek aan ziekte-inzicht, vrijheid en autonomie behouden versus geborgenheid, lang thuis blijven wonen, de aandoening minimaliseren, focus op wat nog kan, hoop op genezing en mantelzorgers die soms heel andere dingen aan hun hoofd hebben.

BEKIJK - onder meer deze "Thuis"-scène komt aan bod in de opleiding:

Videospeler inladen...

"De cirkel is rond: in 2022 werden wij door de scenarioschrijvers van "Thuis" voor onze expertise over dementie gecontacteerd. Vandaag gebruiken wij als casus dan weer hun beelden in de opleiding referentiearts dementie", zegt Jurn Verschraegen, directeur bij het Expertisecentrum Dementie. 

“De voorbeelden uit Thuis geven een realistisch beeld over dementie. De scènes met Veerle tonen eenvoudig en toegankelijk hoe de symptomen van dementie in de beginfase kunnen opgemerkt worden. Het is belangrijk dat artsen de situaties zoals die zich in de realiteit voordoen, herkennen via deze beelden"

Een verhaal rond dementie in een fictiereeks is niet evident, want het is een aandoening die traag evolueert

Mathias Claeys, hoofdschrijver "Thuis" bij de dementieverhaallijn

Voor hoofdscenarist Mathias Claeys, die de verhaallijn mee vorm heeft gegeven, is dit een mooie erkenning. "We wilden al lang iets vertellen rond dementie, maar het is geen evident onderwerp voor een fictiereeks, omdat het een ziekte is die traag evolueert. Vanuit de productie was er bezorgdheid of een verhaallijn hierover boeiend zou blijven en niet te zwaar zou worden voor kijkers. We zijn blij en dankbaar dat het verhaal waarvoor we hebben gevochten zo veel heeft teweeggebracht."

Via getuigenissen over mensen met dementie hebben de "Thuis"-scènes concreet vorm gekregen. "Het gebeurt echt dat mensen de bus nemen en worden thuisgebracht door de politie, omdat ze niet weten waar ze zijn. Het was belangrijk om iets te vertellen wat zowel feitelijk als emotioneel correct is door te tonen wat dementie met zich meebrengt: hoe Veerle het beleeft en hoe het is voor haar familie. Hulde aan actrice Karin Tanghe: voor ons was het een vereiste dat een acteur met veel ervaring dit zou spelen. Zij heeft bovenop het script veel subtiliteit in de scènes gebracht, waardoor het geloofwaardig werd en het verhaal begon te leven bij de kijkers."

BELUISTER - Directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vertelt hoe je dementie kan herkennen

Ook nu mijn personage Veerle niet meer in beeld is, spreken mensen mij er nog steeds met veel warmte over aan

Actrice Karin Tanghe

“Je voelt dat dit thema iets doet met mensen. Ook nu mijn personage Veerle al even niet meer in beeld is, spreken mensen me er nog steeds met de warmste woorden over aan", bevestigt actrice Karin Tanghe. "Hoe zij zelf of iemand in hun directe omgeving met de eerste symptomen van dementie geconfronteerd worden. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit verhaal mee kon vertellen."

“Dit is een compliment voor ons als verhalenvertellers en vooral voor de ijzersterke acteerprestatie van Karin Tanghe", zegt "Thuis"-woordvoerder Hans Roggen. "Vanuit "Thuis" en VRT willen we verhalen vertellen die ertoe doen, en die in het hart van onze kijkers kruipen. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen heeft ons geholpen om realisme in onze fictieve verhalen binnen te brengen."

BEKIJK - Ook deze "Thuis"-scène komt aan bod in de dementie-opleiding:

Videospeler inladen...

Meest gelezen