© AFP

Bijna 1.500 migranten aangekomen op Canarische Eilanden in één weekend

Tussen vrijdagnacht en zondagochtend zijn op de kusten van de Canarische Eilanden, de Spaanse eilandengroep voor de Afrikaanse westkust, 1.492 migranten aangekomen. Dat hebben de plaatselijke hulpdiensten zondag bekendgemaakt via X, het vroegere Twitter.

Bron: BELGA

Exact 321 van de migranten kwamen in hetzelfde vaartuig aan – een record. Het vorige record dateert van 3 oktober: toen kwamen 280 mensen aan boord van dezelfde boot aan.

De migranten komen uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, verduidelijkt een woordvoerder van de hulpdiensten aan het Franse persagentschap AFP.

Volgens de jongste cijfers van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen tussen 1 januari en 15 oktober van dit jaar 23.537 migranten naar de Canarische Eilanden. Dat is een stijging met 80 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Alleen al tijdens de eerste twee weken van oktober ging het om 8.561 personen. De vorige keer dat het er in zo’n kort tijdsbestek zoveel waren, was tijdens een vorige migratiepiek in 2006.

Destabilisering en strengere controles

De huidige stijging zou volgens binnenlandminister Fernando Grande-Marlaska, die de eilandengroep vorige week nog bezocht, te maken hebben met wat hij “de destabilisering van de Sahel” noemde. Dat migranten via de Canarische Eilanden Europa willen bereiken, lijkt ook een gevolg van de strengere controles in de Middellandse Zee. 

Er vinden echter geregeld schipbreuken plaats tijdens de lange en gevaarlijke overtochten aan boord van kleine bootjes vanaf Marokko of de Westelijke Sahara, ongeveer honderd kilometer verderop, maar ook vanaf Mauritanië, Senegal en zelfs Gambia, ongeveer duizend kilometer verderop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer