Vlaams Parlementslid Van Volcem (Open VLD) neemt het op voor Rutten: "Ministers moeten uit het parlement komen"

Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) vindt dat ministers uit het parlement moeten komen. Dat zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. Gisteren duidde haar partij Paul Van Tigchelt aan als nieuwe minister van Justitie, maar die heeft zich nooit nationaal verkiesbaar gesteld. Van Volcem betreurt ook dat Gwendolyn Rutten - "de sterkste vrouw van de liberale partij" - door die keuze, maar vooral door de manier waarop de keuze gemaakt werd, de nationale politiek wil verlaten. 

Met Paul Van Tigchelt (Open VLD) als nieuwe minister van Justitie dikt het lijstje onverkozen ministers en staatssecretarissen opnieuw aan. Bijna een derde van de federale regering bestaat uit mensen die zich niet verkiesbaar hebben gesteld bij de vorige stembusgang. 

Dat kan zo niet verder, vindt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem  (Open VLD). "Ministers moeten uit het parlement komen" zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Dat de een daar meer capaciteiten voor heeft dan de ander, daar ga ik misschien mee akkoord, maar je hoort heel veel mensen toch ook zeggen: waarom gaan we eigenlijk nog stemmen?"

Wie zijn de onverkozen leden van de federale regering?

  1. Frank Vandenbroucke (Vooruit): minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (was hoogleraar)
  2. Annelies Verlinden (CD&V): minister van Binnenlandse Zaken (was vennoot in een advocatenkantoor)
  3. Nicole de Moor (CD&V): staatssecretaris voor Asiel en Migratie (was kabinetschef van haar voorganger Sammy Mahdi)
  4. Hadja Lahbib (MR): minister van Buitenlandse Zaken (was journalist)
  5. Thomas Dermine (PS): staatssecretaris Relanceplan en Wetenschapsbeleid (was hoofd van de studiedienst van de Franstalige socialisten)
  6. Paul Van Tigchelt (Open VLD): minister van Justitie (was adjunct-kabinetschef van zijn voorganger Vincent Van Quickenborne)

Na de aanstelling van Van Tigchelt liet voormalig Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten via Facebook weten dat ze het voor bekeken houdt in de nationale politiek. "De voorbije dagen werd duidelijk dat de huidige partijtop geen rol van betekenis meer voor mij ziet weggelegd", schrijft ze op Facebook. Vooral de "onrespectvolle manier" waarop de wissel aan de top is gebeurd, speelt haar parten. 

"Dat heeft me ongelofelijk geraakt", zegt Van Volcem die samen met Rutten in het Vlaams Parlement zetelt. Voor haar is Rutten de "sterkste vrouw van de partij" en op X liet ze gisteren duidelijk uitschijnen dat ze voor haar ook een goede minister van Justitie zou zijn. De naam van Rutten circuleerde ook wel, maar uiteindelijk bleek ze nooit echt in de running voor de ministerpost.

"Openlijke defenestratie"

Van Volcem heeft geen problemen met Van Tigchelt zelf, "want ze kent hem niet", maar voor haar is Rutten "van een andere orde". "En men moet de beste mensen op de beste plaats zetten. Soms heb ik de indruk dat men vooral goede mensen wil blokkeren", zegt ze daarover in "De ochtend".

"Ik vind dit eigenlijk een openlijke defenestratie", klinkt het hard. Ze begrijpt dan ook de beslissing van Rutten om de nationale politiek de rug te keren, maar gaat er naar eigen zeggen alles aan doen om haar te overtuigen alsnog nationaal actief te blijven. Ze hoopt dat ook de rest van de partij een duidelijk signaal zendt dat Open VLD haar "hard nodig heeft".

BELUISTER - Het volledige gesprek met Mercedes Van Volcem (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen