© ATV

Bart De Wever: “Nieuwe minister heeft al indruk op mij gemaakt”

De nieuwe minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) heeft maandagochtend een speech gegeven tijdens de internationale conferentie van het gevangeniswezen in het Hilton Hotel in Antwerpen. Daarin zei hij, als Antwerpenaar, dat er geen betere plek was om zijn nieuwe job te starten. “Normaal ging ik hier zondagochtend de marathon lopen, nu ben ik aan een andere marathon gestart. Of een sprint. Dat zullen we zien.”

blg
Bron: Belga

“Ik ben net aangesteld als minister omdat er actie nodig is. Mijn voorganger is moeten opstappen omdat er een heel concrete fout werd blootgelegd binnen de Belgische justitie, waarvoor hij verantwoordelijk is. Het is niet zijn fout, maar het viel onder zijn politieke verantwoordelijkheid”, zei Van Tigchelt tijdens zijn toespraak.

Hij legde in zijn speech ook nog de nadruk op het uitzitten van korte celstraffen en de komst van detentiehuizen.

LEES OOK. Justitieminister Paul Van Tigchelt over onvrede binnen Open Vld: “Jammer, maar ik moet me focussen op mijn job”

Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen, was ook aanwezig. Hij bedankte Van Tigchelt voor de komst van zo’n detentiehuis. “De nieuwe minister heeft al indruk op mij gemaakt, moet ik zeggen: hij heeft (in zijn speech, red.) Antwerpen de mooiste stad ter wereld genoemd. This is what they say in Belgium: Antwerp is the place to be, the rest is parking lot.

Drie grote troeven

Over de marathon-uitspraak van de nieuwe minister, zei De Wever: “Ik denk dat hij dit nog gaat moeten herzien. Ik zit al meer dan twintig jaar in de politiek, en heb ook veel ervaring met langeafstandslopen. Ik weet welke van de twee een eitje is, en wat ontzettend zwaar is, namelijk de politiek.”

De Wever kent Van Tigchelt al vele jaren, in de hoedanigheid van magistraat en een resem andere functies. “Hij is iemand die de georganiseerde misdaad alsook de drugsproblematiek en de stad Antwerpen kent. Dat zijn wat mij betreft al drie grote troeven om met hem te gaan samenwerken”, aldus de burgervader over de kersverse justitieminister aan ATV.

LEES OOK. Keuze voor Van Tigchelt zet kwaad bloed binnen Open Vld: “Partij dreigt helemaal te desintegreren”

LEES OOK. PORTRET. Geslepen fixer op Justitie: wie is Paul Van Tigchelt, de nieuwe minister voor Open Vld?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV