Kersvers Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) na interne kritiek: "Jammer wat nu gebeurt, maar ik moet me focussen op mijn taak"

Er is duidelijk onvrede binnen Open VLD over de manier waarop Paul Van Tigchelt werd aangesteld als opvolger van voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, maar Van Tighelt zelf heeft op dit moment andere prioriteiten. "We hebben vorige week maandag een aanslag meegemaakt. Ik moet mij focussen op mijn job en dat is het vertrouwen herstellen en zorgen dat de veiligheidsketen goed functioneert."

Weinig mensen lijken te twijfelen aan de bekwaamheid van de kersverse minister van Justitie - zeker op het vlak van veiligheid - maar de kritiek over de manier waarop Open VLD hem heeft aangeduid, krijgt vandaag vele gezichten. Gwendolyn Rutten, Mercedes Van Volcem, Patrick Dewael, Bart Tommelein, ze laten elk op hun eigen manier weten dat ze het niet eens zijn met de gang van zaken.

BEKIJK - "Ik vind dat niet fijn, maar wat wilt u dat ik zeg?", minister Van Tigchelt over de crisis binnen Open VLD;

Videospeler inladen...

"Ik vind het jammer wat nu gebeurt, maar ik moet me focussen op mijn taak", zegt Van Tigchelt daarover in "De ochtend" op Radio 1. "Na vijf jaar ligt het dreigingsniveau in ons land opnieuw op niveau drie. We hebben vorige week maandag ook een aanslag meegemaakt. Dus ik moet mij focussen op mijn job en dat is het vertrouwen herstellen en zorgen dat de veiligheidsketen goed functioneert."

Geen individuele fout van Vincent Van Quickenborne, noch van zijn kabinet

Paul Van Tigchelt, minister van Justitie (Open VLD)

Van Tigchelt stond van 2016 tot 2020 aan het hoofd van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en was de laatste jaren adjunct-kabinetschef van voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Het lijkt misschien vreemd dat iemand van het kabinet van een ontslagnemend minister de fakkel overneemt, maar volgens Van Tigchelt is dat in dit geval niet abnormaal. 

"Vorige week is inderdaad gebleken dat er een fout is gebeurd, maar die fout is geïdentificeerd op het parket van Brussel. Ik denk niet dat het een individuele fout van Vincent Van Quickenborne was, noch van zijn kabinet. De minister heeft daarvoor uiteraard wel de politieke verantwoordelijkheid genomen."

En ook Van Tigchelt neemt nu zijn verantwoordelijkheid op, zegt hij. "Dit weekend heeft voorzitter Tom Ongena mij gevraagd om het land door de veiligheidscrisis te loodsen, en als de plicht roept, moet je ja zeggen."

Eerste keuze of niet?

Hoewel premier Alexander De Croo dat gisteren ontkende in het VTM Nieuws, was niet Van Tighelt, maar wel de Antwerpse advocaat Kris Luyckx, eerste keuze van de partijtop. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen.

"Ik weet niet of dat klopt, maar dat maakt mij ook niet uit", zegt Van Tigchelt. "Ik was er van bij het begin bij betrokken. De essentie voor mij is dat ik vertrouwen voel van de mensen die mij vertrouwen moeten geven: de premier en de voorzitter. En ook Vincent Van Quickenborne - met wie ik uiteraard een hechte band heb - heeft zijn zegen gegeven, dat was zeer belangrijk voor mij."

Partijvoorzitter Ongena: "Keuze voor veiligheid"

Open VLD-voorzitter Tom Ongena noemt de keuze voor Van Tigchelt in "De ochtend" een keuze voor veiligheid. Hij verwijst naar de terreuraanslag van vorige week, de dreiging door de spanning in het Midden-Oosten en de "war on drugs" in Antwerpen. "Op zo'n moment heb ik gekozen om Justitie in handen te geven van de topexpert inzake veiligheid, zodat die vanaf dag 1 onmiddellijk aan de slag kan."

Volgens Van Tigchelt is er sinds de aanslagen van 2016 wel degelijk goed werk geleverd op vlak van veiligheid in ons land. "We hebben lessen getrokken uit de aanslagen: er is een parlementaire onderzoekscommissie geweest en die heeft een rapport van duizend bladzijden heeft afgeleverd. Veel van die aanbevelingen zijn geïmplementeerd en uitgevoerd. Ik heb daar zelf aan meegewerkt."

"Dat neemt niet weg dat we vorige week maandag opnieuw zijn getroffen. En dan kunnen we niet anders dan ons de vraag stellen waar we beter kunnen en moeten doen. Die oefening moet nu gemaakt worden."

Wat met de andere bevoegdheden en het politieke spel?

Van Tigchelt wordt niet alleen minister van Justitie, maar neemt ook de positie van vicepremier voor Open VLD over van Van Quickenborne. Dat wil zeggen dat hij ook heel wat socio-economische dossiers op zijn bord zal krijgen. En hij wordt ook nog eens minister van de Noordzee. Thema's die toch een pak verder af liggen van zijn expertiseveld. 

"Ik heb het voordeel dat ik uit het kabinet van Vincent Van Quickenborne kom", zegt hij daarover in "De ochtend". "Het klinkt als een boutade, maar het is de waarheid: dat is een bijzonder sterk team, een bijzonder hechte equipe, en ik denk dat ik die taken met dat team aankan."

Hij beseft ook dat hij nu op de voorgrond het politieke spel zal moeten meespelen en stemmen zal moeten binnenhalen voor de partij. Of hij bij de aanstaande verkiezingen ook lijsttrekker zal zijn, weet hij naar eigen zeggen nog niet. Maar hij is alleszins bereid om ook op dat vlak "zijn verantwoordelijkheid op te nemen".

Meest gelezen