Heel wat egels in nood: met deze tips help je de dieren veilig de winter door

Het is druk in dierenopvangcentrum VOC Neteland in Herenthout. Er worden meer dan 70 egels opgevangen en verzorgd. Het gaat vooral om heel jonge en verzwakte egels. "Als je overdag een egel in je tuin ziet, dan is er iets mis", vertelde Stien Van Hoof van het opvangcentrum aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

In het dierenopvangcentrum VOC in Herenthout worden meer dan 70 egels opgevangen. "De laatste dagen en weken is het opmerkelijk druk. Bij ons, maar ook bij de collega-opvangcentra", vertelt dierenverzorgster Stien Van Hoof. "We hebben een intensive care ingericht met warmtelampen om de zwakste gevallen zo snel mogelijk te helpen."

Het gaat vooral om heel jonge egels. "Een 5-tal weken na de geboorte worden ze achtergelaten door hun moeder. De diertjes moeten zelfstandig op zoek naar eten", zegt Stien. "Dat lukt niet altijd even goed waardoor ze verzwakken. We wegen de dieren wanneer ze binnenkomen. Vaak wegen ze maar 200 à 300 gram. Dat is veel te weinig." 

5 tips om de egel te helpen

Het najaar is een cruciale periode voor egels. Ze bereiden zich volop voor op hun winterslaap. Het dierenopvangcentrum geeft drie tips waarmee je het leven van egels makkelijker maakt:

  • Ze houden van rommel. Egels verstoppen zich graag in je tuin. Laat wat rommelige hoekjes met bladeren liggen. Ze zijn ook gek op mesthopen. Tussen de rommel vinden ze ook veel voedsel, zoals insecten.

  • Voorzie water en geen melk. Een beetje water in de tuin zetten is altijd een goed idee. Sommige mensen voorzien ook melk, maar dat doe je beter niet. Een egel kan er diarree van krijgen, of hij kan er zelfs aan doodgaan.

  • Kattenbrokken. Egels zoeken zelf hun voedsel, maar met het oog op de lange winter is het geen slecht idee om de dieren een beetje te helpen. Kattenvoer is ook prima voedsel voor de egel.

  • Zet je robotmaaier 's nachts uit. Egels zijn nachtdieren. Als ze in je tuin zitten, kruipen ze uiteraard ook over je gazon. Niet alle robotmaaiers herkennen een egel als een obstakel, met alle gevolgen van dien. 
     
  • Zie je ze overdag, dan is er iets mis. De kans is groot dat een egel ziek is wanneer je hem overdag ziet. In dat geval breng je diertje best binnen bij een opvangcentrum in je buurt. Draag altijd handschoenen, een egel kan tussen de 6.000 en 9.000 stekels hebben.

Meest gelezen