Oleksandr Rosputko (rechts) tijdens de Youth League-wedstrijd tegen Royal Antwerp FC.© Joren De Weerdt

Shakhtarspeler die vermist was sinds match tegen Antwerp, vluchtte naar Rusland en krijgt C4 van club

Oleksandr Rosputko is officieel geen speler meer van het Oekraïense Shakhtar Donetsk. Dat laat de club maandag weten op haar website. De 19-jarige verdediger nam bijna drie weken geleden de benen op de luchthaven van Zaventem en was sindsdien spoorloos. Hij kreeg van zijn club vijf dagen om zich opnieuw aan te melden, maar liet dat na. En nu is ook geweten waarom.

Dante Bellon

Groot feest in Lier op 4 oktober, waar de U19 van Shakhtar Donetsk de maat nam van de Young Reds. Oleksandr Rosputko stond negentig minuten op het veld en vierde later die avond nog de 2-3-zege van het fanionteam op de Bosuil mee. De ochtend daarop vertrok het team opnieuw huiswaarts vanop de luchthaven van Zaventem, maar sindsdien ontbrak elk spoor van de verdediger.

LEES OOK. Shakhtar-speler al meer dan week spoorloos na wedstrijd tegen Antwerp

“We kunnen bevestigen dat Rosputko niet met ons is teruggekeerd naar Oekraïne”, reageerde de club in een officiële reactie bij UA-football. Volgens Shakhtar had Rosputko zijn boarding pass gekregen en zijn bagage afgegeven. Maar toen de spelers het vliegtuig op moesten, was hij weg.

Via Turkije naar Rusland

Volgens Oekraïens voetbaljournalist Volodymyr Zvyerov, die werkt voor Profootball Digital, is Rosputko naar het toilet gegaan, heeft hij daar zijn kleding omgewisseld en zijn sociale media verwijderd. In plaats van mee op het vliegtuig richting Oekraïne te stappen, nam hij een vlucht naar Rusland via Turkije.

Rosputko’s vader bevestigt aan UA-football dat zijn zoon in Rusland zit. “Hij zal er veiliger zijn dan in Oekraïne. Dat hij politiek asiel aanvraagt, is niet correct, hij wil een Russisch paspoort aanvragen.” Verschillende media meldden eerder al dat Rosputko uit een pro-Russisch gebied komt.

Shakhtar gaf haar verdediger vijf dagen de tijd om zich opnieuw aan te melden bij de club, maar die liet dat na. Maandag plaatste de club een officieel statement op de website met het nieuws dat hij officieel geen deel meer uitmaakt van de Oost-Oekraïense club “wegens het niet naleven van het contract”. Ook het agentschap van Rosputko laat weten dat het niet meer met hem samenwerkt.