Hogere rentes doen aantal aanvragen woonlening dalen naar laagste peil in tien jaar

In het derde kwartaal van dit jaar hebben de Belgen zo’n 43.500 woonleningen afgesloten, leren cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is het prijskaartje van de kredieten fors gestegen. Tegelijk scheren de vastgoedprijzen in ons land nog altijd hoge toppen.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB verhoogt de rentes om de inflatie naar beneden te krijgen. Dat beleid lijkt te werken, want de prijsstijgingen zijn minder fors dan een jaar geleden. Desalniettemin is de inflatie in de eurozone nog altijd een tweevoud van de doelstelling van de monetaire instelling.

In het nieuws: De Belgen hebben het voorbije kwartaal ongeveer 43.500 woonleningen afgesloten, voor een totaalbedrag van 7,2 miljard euro.

  • Dat aantal ligt bijna 29 procent lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
  • Het totaalbedrag dat de banken hebben uitgeleend ligt 31 procent lager dan een jaar geleden.
    • Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning stabiliseerde in het derde trimester rond ongeveer 192.000 euro.
    • Het gemiddelde bedrag voor een bo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer