Belga Image

MIVB gaat dag en nacht patrouilleren om daklozen en druggebruikers uit metrostations van Brussel te houden

Vervoersmaatschappij MIVB krijgt extra middelen van het Brussels Gewest om daklozen en druggebruikers uit de metrostations te houden. Er komen extra medewerkers die dag en nacht zullen patrouilleren in de metrostations. Zij moeten daklozen en drugsverslaafden doorverwijzen naar de juiste hulpdiensten. Daarnaast komt er in de metrostations ook meer beveiliging.

Het aantal Brusselse daklozen en drugsverslaafden zit al jaren in de lift. Ook de metrostations hebben veelvuldig te maken met overlast vanwege daklozen en drugsverslaafden. Dat leidt tot een gevoel van onveiligheid bij zowel de reizigers als het personeel van de MIVB. Zo zijn de klachten van de reizigers op twee jaar tijd meer dan verdubbeld. 

"Het probleem ondermijnt de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer", klinkt het bij de MIVB. "Bovendien vormen het metroverkeer in de tunnels en de aanwezigheid van 900 volt daarin een reëel risico voor daklozen, maar ook voor de kritieke infrastructuur zelf die aanwezig is in ondergrondse stations. Tot slot is het metronetwerk geen plek waar de sociale diensten zwervers of verslaafden op een goede, menselijke manier kunnen opvangen."

De klok rond patrouilleren

Voor deze aanpak haalt de Brusselse vervoersmaatschappij de mosterd in Parijs. Daar nam het Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) eerder al maatregelen die zowel sociaal als veiligheidsgericht zijn. Men wil bijvoorbeeld personeel voorzien om de klok rond te patrouilleren in de metrostations. Zij moeten daklozen en drugsverslaafden doorverwijzen naar de hulpverlening of opvang. Daarbij zal samengewerkt worden met verschillen organisaties, waaronder daklozenorganisatie vzw DIOGENES, Transit en Samusocial.

Extra beveiliging

Ook moet het aantal patrouilles voor de beveiliging in de metrostations met een derde verhoogd worden. Deze patrouilles voor de veiligheid van de stations (PVS), zoals MIVB ze doopte, werden in 2017 ingevoerd na de aanslagen van 22 maart 2016. De opdracht van deze patrouilles wordt uitgebreid naar het begin en het einde van de nacht, belangrijke tijdstippen voor druggebruikers.

Meest gelezen