AFP or licensors

Nieuwe miljardendeal in Amerikaanse olie-industrie

Het Amerikaanse oliebedrijf Chevron koopt sectorgenoot Hess voor 53 miljard dollar (50 miljard euro). Het is de tweede miljardendeal in de Amerikaanse olie-industrie in een paar weken tijd.

Chevron financiert de deal volledig in aandelen. Hess is een producent van gas en olie, onder meer in Guyana. In het Zuid-Amerikaanse land werd minder dan tien jaar geleden olie ontdekt, maar het land geldt nu al als een van de belangrijkste nieuwe olielanden wereldwijd. 

Nog geen twee weken geleden heeft ExxonMobil schalieoliespecialist Pioneer Natural Resources overgenomen voor meer dan 59 miljard dollar. Pioneer is actief in de winning van schalieolie in Texas en New Mexico, in het Permian-bekken. Dat is een immens olieveld in de VS en maakte voorbije jaren van het land de grootste olieproducent ter wereld. 

Dat grote oliebedrijven als Chevron en ExxonMobil miljarden dollars uittrekken voor overnames wijst er volgens specialisten op dat olie en gas nog vele decennia deel zullen uitmaken van onze energiemix.

Meest gelezen