ook dat nog

Ook koning moet voortaan slagen voor jachtexamen: ‘Geen privileges meer’

Voormalig koning Albert kijkt toe hoe de huidige koning Filip zijn jachtgeweer richt.© pn

Als het van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) afhangt, moeten ook de koning en diplomaten een jachtexamen afleggen, net zoals iedereen. ‘De privileges voor het koningshuis gaan op de schop.’

gjs lm

‘De privileges voor het koningshuis en de diplomaten gaan op de schop’, kondigde minister Zuhal Demir (N-VA) aan. ‘Zoals elke burger moeten ook de koning en diplomaten het jachtexamen afleggen’, vindt Demir, die met de borstel door de vaak verouderde wetten is gegaan en enkele privileges ontdekte. ‘Zo moesten de leden van het koningshuis en sommige diplomaten niet deelnemen aan het jachtexamen voor het verkrijgen van een jachtverlof. Zij waren vrijgesteld. Die vrijstelling schrappen we. Net zoals elk andere inwoner in dit land zal dus ook de koning moeten deelnemen aan het jachtexamen’, stelt Demir.

Hop, naar makkelijker examen

De minister schrapt ook de gelijkwaardigheid van het getuigschrift van het Franse jachtexamen. Eerder deden ook Wallonië en Nederland dat al. De vereisten voor het behalen van het Frans jachtexamen zijn bijzonder laag. Kandidaat-jagers die in Vlaanderen niet slagen, wijken vaak uit naar Frankrijk. ‘Dat hoppen naar het makkelijkste jachtexamen in Frankrijk wordt nu onmogelijk gemaakt’, aldus Demir.